A kormány azon dolgozik, hogy az őszi tanévkezdésre az iskolák érezzék a változások kedvező hatását, és szeptemberben egy jobban működő iskolarendszerben kezdődhessen meg a tanítás - közölte Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) szombati budapesti országos küldöttgyűlésén. A küldöttek Horváth Pétert, az eddigi elnököt választották újra a testület vezetőjének.

Palkovics László megköszönve az NPK-nak a köznevelési kerekasztalon végzett munkáját, a Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek átalakítására vagy a pedagógusképzés ügyére utalva elmondta: lesznek olyan átalakítások, amelyeket nem lehet rövid idő alatt végrehajtani. Az államtitkár úgy fogalmazott, soha ilyen közfigyelem nem irányult a közoktatásra, mint elmúlt hónapokban, és a köznevelési kerekasztal ülésen mindenki véleményét meghallgatták. Palkovics László szerint a NPK a kerekasztal legfontosabb tagja, hiszen a kar képviseli a leginkább a pedagógusok véleményét, illetve szorgalmazza azokat a változtatásokat, amelyeket közösen kell végrehajtani.

Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője köszöntő beszédében kiemelte: a pedagóguskar mára összeállt, és tudja, hogy mit akar. Hozzátette: a köznevelési kerekasztal tanácskozásaival előrébb jutott a közoktatás, az állami intézményfenntartó pedig azon dolgozik, hogy megadja a kereteket, megteremtse az oktatás biztonságos környezetét. Ehhez a feladathoz a kormány biztosítja a szükséges forrás.  Az elnök hangsúlyozta: olyan szabályozók kellenek, amelyekkel biztonsággal el lehet indítani a következő tanévet, hogy a közoktatás minden szereplője pontosan tudja a felelősségét, a lehetőségeit és a feladatát.

Az NPK országos küldöttgyűlése egyhangúlag újra Horváth Pétert választotta meg elnöknek, aki egyedüliként indult a posztért, az elnökhelyettes Iszák Tibor lett. Horváth Péter köszöntőjében bizalmat kért a további munkához, hiszen - mint mondta - a kart érdemes bevonni a döntés-előkészítésbe, beépíteni javaslatait és meghallgatni véleményét. Az régi-új elnök szerint, azon lesznek, hogy hangjuk minél több olyan emberhez eljusson, aki elkötelezetten kívánja szolgálni a pedagógusok érdekét egy hatékonyabb oktatási környezet kialakításáért.

MTI/KLIK