A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása egyedülálló lehetőséget teremtett a magyar köznevelés megújítására. A KLIK az ország legnagyobb munkáltatójaként mintegy 120 000 pedagógust és nevelésben-oktatásban dolgozó szakembert foglalkoztat. Az állami fenntartásba vétellel óriási szakmai tudás  gyűlt össze egyetlen szervezeten belül, amelynek összehangolása és a közös munka hatékonyabbá tétele az egyik legfontosabb feladat.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Köznevelés az iskolában projekt célja, hogy a szervezetben rejlő lehetőségeket kiaknázva, valamint a KLIK megalakulása óta eltelt időszak szervezeti és szakmai tapasztalatait összegezve, tartalmi, módszertani és szerkezeti felépítéssel kapcsolatos fejlesztésekkel javítsa az állami köznevelési intézményekben folyó munka minőségét, hatékonyságát, s ennek eredményeként a gyermekeknek kiegyensúlyozott, fenntartható oktatási rendszert teremtsen.

A fejlesztések öt jelentős területen zajlanak: intézményi fejlesztés, módszertani innováció, partnerség és hálózatosodás, szervezetfejlesztés, valamint rendszerszervezés.