A Széchenyi 2020 program keretében 2017 tavaszán elindult "A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése" projekt, amely 4,7 milliárd forintból valósítja meg az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb, a szükségletekhez jobban igazodó, magasabb színvonalú ellátását.

A projekt elsődleges célja olyan egységes gyermekút kialakítása, amelyben a különböző szakterületekhez tartozó kora gyermekkori intervencióval foglalkozó szakemberek együttműködése és a továbbküldési utak pontosan szabályozottak. A gyermekút kialakítása kapcsán az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek minél korábbi életkorban történő felismerése, a probléma azonosítása és a diagnózis pontos felállítása érdekében egységes szűrési, mérési, vizsgálóeljárások, valamint irányelvek, protokollok kerülnek bevezetésre.

A projekt törekszik az iskoláskor előtti gyermekekkel foglalkozó szakemberek tudásának bővítésére, amelynek keretében az ellátórendszerről, a társágazati szereplők feladatairól, kompetenciáiról, az együttműködésük mikéntjéről, a köztük lévő és a szülőkkel való kommunikációról kapnak ismereteket.

A szülők gyermekük fejlődésével, az ellátórendszerrel, a továbbküldési utakkal kapcsolatos ismereteinek bővítése növeli a szülők kompetencia érzését, önértékelését, ugyanakkor csökkenti - különösen a hátrányos társadalmi helyzetben élők – elszigeteltségét.

Az ágazatközi szolgáltatási modell hátteréül szolgáló informatikai szakrendszerek összekapcsolásra kerülnek, melynek köszönhetően a gyermek fejlődése nyomon követhetővé válik.

Az egységes gyermekút megvalósítása, a szakemberek kompetenciájának szélesítése, a koordinatív funkció bevezetése és a szülői tájékozottság növelése hatékonyabb szolgáltatásokat és a családokat fókuszba helyező, támogató ellátórendszert eredményez.


A projektet megvalósító konzorcium:

Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, konzorciumvezető

Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, konzorciumi partner

Klebelsberg Központ, konzorciumi partner

Nemzeti Népegészségügyi Központ, konzorciumi partner

Magyar Államkincstár, konzorciumi partner

Oktatási Hivatal, konzorciumi partner

A projekt címe:
A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

A támogatás összege:
4.657.189.454,- Ft

Összköltsége:
4.657.189.454,- Ft

A támogatás mértéke:
100%


A projekt fizikai befejezésének határideje:
2022. szeptember 30.

A projekt azonosító száma:
EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001


A pályázatról bővebben az alábbi elérhetőségen lehet tájékozódni: https://www.palyazat.gov.hu/efop-195-vekop-16-a-kora-gyermekkori-intervenci-gazatkzi-fejlesztse