Tovább bővült a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért program, amelyben egyre több mentor és mentorált vesz részt - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán.

György László, aki a Tanítsunk Magyarországért program alapítója is, a Csépán lévő Tiszakürti Körzeti Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében tartott teqballasztal-átadási ünnepségen elmondta: a programot azért hozták létre, hogy a kistelepüléseken élő tehetséges fiatalok a korban hozzájuk közel álló egyetemista mentorok segítségével megismerjék az elérhető továbbtanulási, munka- és élményszerzési lehetőségeket.

    Murányi Gergely, a Teqball Kft. diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője az eseményen elmondta: a mentorok és mentoráltak ismerkedését nagyban segítik a közös játékok, szabadidős tevékenységek, ehhez járulnak hozzá ők is partnerként.
    A Tanítsunk Magyarországért program és a kft. együttműködése alapján minden, a programban részt vevő általános iskola és egyetem kap egy-egy egyedi tervezésű, teqballasztalt - közölte.
    Telek András huszonnégyszeres válogatott, sokszoros magyar bajnok labdarúgó a sportolásra biztatta a fiatalokat, mert a sport - fűzte hozzá - amellett, hogy a szabadidő hasznos eltöltését jelenti, kitartásra is nevel.
    Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint a Tanítsunk Magyarországért programhoz minden félévben újabb és újabb egyetemek, általános iskolák, mentorok és mentoráltak csatlakoztak.
    A program 2018 decemberi indulásánál bevont négy egyetem 188 hallgatója 796 diákot mentorált 35 településen. A 2020-as őszi félévben a járványhelyzet ellenére már hét egyetemről kerültek ki hallgatók, összesen 377-en, akik 1633 általános iskolást mentoráltak 58 településen. Ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban - írták.
    A Tanítsunk Magyarországért program részére a teqballasztalokat 58 általános iskolában és hat egyetemen 2020 októberben átadták, ezeket nemcsak a programban részt vevő gyerekek használhatják, hanem az iskola összes diákja - tájékoztattak.
    A közlemény szerint 2021. május-júniusban, az idén csatlakozó további 11 iskola diákjai részesülnek ebben a lehetőségben Taktakenéz, Konyár, Hajdúnánás, Kerecsend, Cegléd, Dömsöd, Pilis, Dejtár, Tura, Páhi, Csépa településeken.
    A Tanítsunk Magyarországért program az ITM, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött, 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program. A mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, amelyek hosszú távon segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése.

MTI 2021. május 20., csütörtök 17:09