Ügyfélkapun keresztül is intézhető lesz a beiratkozás a köznevelési intézményekben

Az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben már elérhetővé válik az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozás és hitelesítés is, ezért az ügyintézéshez a szülőnek – amennyiben ezt az ügyintézést választja – nem kell megjelennie az intézményben. Az új informatikai fejlesztés „A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása /KAFFEE/” segítségével már 18 különböző általános-, és középiskolai tanulmányi ügyet lehet elektronikusan intézni az állami fenntartású köznevelési intézményekben. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók voltak.

A kiemelt projekt legnagyobb eredménye, hogy a 2019. április 11-én zajlott általános iskolai beiratkozás napján már választhatták a szülők az online ügyintézés lehetőségét, amelynek során az adatokat a KRÉTA rendszer felületén, vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthették” – tájékoztatott Hajnal Gabriella a projekt megvalósítását végző Klebelsberg Központ elnöke.  

A fejlesztés eredményességét igazolja, hogy ebben a tanévben már közel 6000 szülő indította el elektronikusan a beiratkozást, a folyamat végén pedig több mint 67.000 szülő kapta meg KAFFEE rendszerből generált határozatát a gyermek felvételéről. Ehhez hasonló nagyságú elektronikus ügyintézési fejlesztés az oktatás területén még nem valósult meg. Ez egy újabb lépcsőfok a köznevelés digitális átalakításában. A KAFFEE program - a korábbi elektronikus folyamatok kiegészítéseként – biztosítja a szülők és a diákok számára is a magasabb, minőségibb szolgáltatási színvonal elérését a köznevelési intézményekben. Eddig a szülők és a pedagógusok az ún. „üzenőfüzet”-en, személyesen és e-maileken keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Az új rendszernek köszönhetően most már elektronikusan is elintézhetők a különböző köznevelési eljárások, többek között a beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványok pótlása. Ezen kívül a jogszabályban meghatározott térítési díjakat is befizethetik már a szülők a KAFFEE rendszeren keresztül, amit a tankerületi központ azonnal könyvelni tud a bevezetett új gazdálkodási és HR rendszer révén.  

Az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben már lehetőség lesz az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozásra és hitelesítésre is. Amennyiben a szülő ezt az ügyintézést választja, nem kell személyesen megjelennie az intézményben. Az új online lehetőség igazodik a Kormány elektronikus adminisztrációra vonatkozó célkitűzéseihez, és ezzel a köznevelési ügyintézés elektronikussá, országosan egységessé és szabályozottá vált a 21. század elvárásainak megfelelően. 

A KAFFEE (KÖFOP 1.0.0 – VEKOP 15 – 2017 – 00054) konzorciumi formában a Magyar Kormány támogatásával, európai uniós forrásból jött létre