Robotolimpián küzdöttek meg egymással általános iskolás és gimnazista mérnökjelöltek. A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium ötödik éve rendezi meg Magyarország egyik legnagyobb robot versenyét, amelyre idén 17 város 27 iskolájából 165 tanuló érkezett háromfős csapatokban.

A megmérettetésre a diákoknak olyan sokoldalú robotot kellett építeni, amely öt versenyszámban, akadályfutásban, célba dobásban, labirintusban, súlyhúzásban és szumóban is a legjobb eredményt érhette el. A versenyszámok felépítése megkövetelte, hogy a robotok egyszerre gyorsak, erősek és pontosak legyenek. A résztvevő csapatoknak a felkészülésére három hónap állt rendelkezésére, ennyi idő alatt kellett megtervezni, megépíteni és programozni a robotokat.
A rendezvény célja a műszaki pályák népszerűsítése mellett, a matematika, informatika, fizika órákon tanult elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása. A felkészülés alatt a diákok kézzelfogható eredményekre váltották a tanult ismereteket, segítve ezzel a természettudományok megértését. A versenyen részt vevők megmutathatták munkájuk eredményét. A hazai csapatok mellett Hajdúböszörménybe érkeztek a Robotolimpia Füleken megrendezett, szlovákiai döntőjének győztesei is.
Idén a legeredményesebb hazai csapat a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett, a legsikeresebb felvidéki csapat a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumból jött.