Az erősebb tankerületek hatékonyabban segíthetik az iskolák működését - jelentette ki Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a debreceni városi tanévnyitó ünnepségen, szerdán.

Az állami intézményfenntartó elnöke azt mondta: rendezték a szervezet adósságát, így a működését új alapokra tudják helyezni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy erősebb, önálló döntéseket hozó tankerületek a korábbinál gyorsabban, hatékonyabban segítsék az oktatást.

Pölöskei Gáborné az állami intézményfenntartást olyan közös ügynek nevezte, amely fontos az önkormányzatoknak, az államnak, a szülőknek és a pedagógusoknak is.

Debrecen polgármestere, Papp László (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a városban az oktatás különböző szintjein mintegy 70 ezer diák tanul, és a régióoktatási központjaként a város korlátlan hozzáférést biztosít a tudáshoz. Az oktatás prioritást kapott a városfejlesztési programban, az Új főnix tervben is, hiszen a következő években 10 milliárd forintot fordítanak intézmények fejlesztésére, bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák építésére - fűzte hozzá.

(MTI)