Nagyvázsonyi diákok ünnepélyes keretek között vehették át a Kárpát-medencei Életmese-pályázat elismeréseit a Parlament Vadásztermében.

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete „Életmesék” címmel 2008 óta minden évben pályázatot hirdet a szülők, nagyszülők tanulságos történeteinek gyűjtésére. A kezdeményezés célja, hogy a legifjabb generációk is megismerhessék a családi legendáriumok olykor keserű, máskor kacagtató történeteit.

A felhívásra szerte a Kárpát-medencéből és a nagyvilág magyarlakta településeiről is érkeztek a családi történetek. A beérkező legjobb művekből egy kiadványt készül, melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Az idén a 10-14 évesek kategóriájában a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Mátyás Vivien érdemelte ki az első helyezést „Német- és Magyarbarnag” című írásával. Az iskola 2009 óta sikerrel vesz részt a versenyen, amelyre ebben az évben 28 mesével pályázott. Az első helyezésen túl a nagyvázsonyi diákok további díjakkal is gazdagították a tanintézmény hírnevét.  Harmadik helyezést ért el Stefanovits Bence (7.o.) „Patkó Bandi” című meséjével, valamint különdíjas lett Szórádi Dzsenifer (8.o.) a „Roma hagyományok Nagyvázsonyban” történettel.  A három jutalmazott diákon kívül, az iskola több tanulója is meghívást kapott az ünnepélyes díjátadóra, amelynek az utóbbi években a Parlament Vadászterme ad méltó helyszínt. A díjakat Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és az egyesület elnöke, Radnainé Filep Ildikó adta át.

Boldogok voltunk, amikor a nagyvázsonyi iskola is elismerő oklevelet kapott kiemelkedő munkásságáért a délvidéki Zenta, Ada; a felvidéki Galánta, Vaján, Pelsőc, valamint a magyarországi Budapest, Hódmezővásárhely és Mikepércs mellett. A Vadászterem teraszáról lélegzetelállító látvány volt a mélyben hömpölygő Duna és Budapest látképe – számolt be élményeiről Szautner Antalné, az iskola igazgatója. Hozzátette: örülök, hogy már évek óta részt veszünk a pályázaton, mert a család értékére hívja fel a figyelmet, és mi is azt valljuk, hogy erre a kincsre vigyáznunk kell. A szülők, nagyszülők, rokonok fontos szerepet játszanak életünkben, megismerhetjük történeteikből szeretteink életét, jelenét, múltját, szokásait, gondolkodását. Az elbeszéléseik erősítik a családi összetartást.

Az átadón több kategóriát is díjaztak. Az idén a 6-10 évesek korcsoportjában Szakács-Falusi Zsófia (Kisláng), a 15-33 évesek korcsoportjának Kiss Vivien (Nyíregyháza), a 33 évesnél idősebbek kategóriájában pedig megosztva Keresztúri Mária és Pozsgai Katalin (Debrecen) kapta az első díjat. A rendezvényen tizenhat különdíjat is átadtak.