A törökországi Trabzonban ezen a héten kerül megrendezésre a Gymnasiadé, amely az ISF (Nemzetközi Iskolasport Szövetség) égisze alatt, 4 évente rendezett – az Olimpiához hasonló – esemény.

Az programban az atlétika, a torna és az úszás állandó sportág, emellett az idei évben bemutató sportágként az íjászat, a sakk, a vívás, a judo, a karate, a tenisz, valamint a birkózás szerepel.

A versenyeken 33 ország mintegy 3000 sportolója vesz részt.

A legutóbbi, brazíliai rendezvényt szenzációs eredménnyel zárta a magyar csapat. A Gymnasiadé-k történetének legeredményesebb szereplésével, 12 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek sportolóink és ezzel az összesített éremtáblázat 4. helyén végeztünk a 37 résztvevő ország között. Csak Oroszország, Olaszország és a házigazda Brazília végzett előttünk, olyan országokat előztünk meg, mint Anglia, Franciaország, India, Kína vagy a mostani házigazda Törökország.

Később felnőtt szinten is kiemelkedő eredményeket elérő sportolóink, Hídvégi Vid (torna – olimpiai 8. helyezett, riói olimpikon), Deák Nagy Marcell (atlétika – EB ezüstérmes, Universiade győztes) is az akkori Gymnasiadé résztvevői voltak.

Az indulás előtti héten a delegáció részére az MDSZ tájékoztatót tartott, ahol Balogh Gábor elnök köszöntötte a kiutazó delegációt, majd ezt követően a TEK képviselője tartott biztonsági felkészítést.

A trabzoni verseny programjában a karatékák kezdik meg elsőként a küzdelmeket, majd az atléták, a birkózók végül pedig az aerobikosok versengenek.

Sok verseny a facebookon élőben is követhető, de esténként az M4 csatorna hírblokkjában beszámolókat is láthatunk az adott nap magyar vonatkozású eseményeiről.

(MDSZ/KLIK)