Az EMMI Pro Vita díjjal tüntette ki azt a nemesszalóki tanárnőt, aki szeptemberben sikeresen élesztett újra egy 13 éves kislányt, aki a kézilabdaedzésén esett össze.

A Pro Vita díj miniszteri kitüntetés, olyan személynek adományozható, aki az élet mentésében kiemelkedő tevékenységet fejtett ki.  Szilágyi Katalin tanárnőt a Pápai Tankerületi Központ terjesztette fel az EMMI ágazati kitüntetésére.  Az életmentésben segítséget nyújtó pedagógusokat pedig a nemesszalóki önkormányzat jutalmazta különböző ajándékkal.

Mint ismert, 2016. szeptember 29-én egy kézilabdaedzés közben  lett rosszul a Nemesszalóki Általános Iskola egy 8. osztályos tanulója. A helyszínen lévő pedagógusok azonnal megkezdték a szakszerű újraélesztést.  A mentők megérkezéséig a Mentőállomás munkatársa telefonon tartotta a kapcsolatot az elsősegélynyújtó pedagógussal és látták el utasításokat. Szilágyi Katalin tanárnő szakszerű újraélesztésének és a mentősök gyors kiérkezésének köszönhetően megmentették a 13 éves nemesszalóki kislány életét.