Hétfőn kezdődik az első kapustábor, amit a magyar válogatott néhai labdarúgójáról, a tavaly novemberben elhunyt Fülöp Mártonról elnevezett alapítvány szervez, amely egy kőbányai általános iskola nyári táborainak megvalósulását is segíti.

A Magyar Labdarúgó Szövetség pénteki tájékoztatása szerint a jövő péntekig tartó táborba az ország számos részéből érkeznek fiatal, tehetséges kapusok. A megnyitót hétfőn 12.30 órakor tartják a Balatonarácsi Utánpótlás Centrumban. Az edzéseket olyan ismert kapusedzők tartják, mint Gujdár Sándor, Kakas László, Babócsy András vagy Kövesfalvi István. A Fülöp Márton Alapítvány tehetséges fiatalok széleskörű támogatását szolgálja, kuratóriumának tagja a néhai kapus édesapja, Fülöp Ferenc, valamint Király Gábor és Juhász Roland válogatott labdarúgó, és Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára.

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, május 3-án Fülöp Márton szülei egy sajtótájékoztató keretében mutatták be fiúk emlékére létrehozott alapítványt, amely a fiatalok tehetséggondozását és gyermekek egészségének és oktatásának fontosságát tűzte ki célul. A sajtótájékoztatón a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke is részt vett.

Pölöskei Gáborné beszédében hangsúlyozta, hogy az iskolán kívüli tehetséggondozás lehetőséget ad az egyéni fejlesztések megvalósítására.  A tehetség-kiválasztás a környezet felelőssége és ehhez nyújthat majd nagy segítséget az alapítvány. Hozzátette: fontos megtalálni azokat a gyerekeket, akik plusz odafigyeléssel jobban tudják kamatoztatni képességüket. Sajnos nagyon sok gyerek van, aki nem tud élni a tehetségével, de ha az alapítvány egy olyan ember szellemiségét és emlékét őrzi, mint a Fülöp Marci, akkor meg lesz a lehetősége, hogy a talentum sehol ne vesszen el.   Az Elnök asszony kiemelte, hogy a család régi barátjaként fontosnak érezte az eseményen való részvételt.

Az alapítvány támogatja a Kőbányai Szent László Általános Iskola jövő héten kezdődő nyári táborait is, amelyekről bővebben a www.diaknyar.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fülöp Márton hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el tavaly novemberben. A kapus 1992-ben a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd 1995-ben átkerült az MTK-ba, ott mutatkozott be a felnőttek között. 2004-ben az angol Tottenham Hotspurhöz szerződött, ezt követően a Chesterfield, a Coventry City, a Sunderland, a Leicester City, a Stoke City, a Manchester City, az Ipswich Town, a West Bromwich Albion, később pedig a görög Aszterasz Tripolisz csapatában is szerepelt. A magyar válogatottban 2005 és 2011 között 24 alkalommal védett.

(MTI/KLIK)