Nagy sikerrel zárult a Fény Nemzetközi Éve Programsorozat, amelynek keretében a Klebelsberg Intézményfenntartó a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve, számos színes programot, versenyt és pályázatot biztosított iskoláin keresztül a téma iránt érdeklődő diákok számára.

A Fény Nemzetközi Éve Programsorozat 2015. projektet az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) 30 millió forintos támogatásával valósíthattuk meg. A koordinátori iskolák és partnerek segítségével több mint 300 országos eseményen, 570 köznevelési intézményt sikerült a programokba bevonni, közel 2000 pedagógus és 30 000 tanuló részvételével. A projektben együttműködő partnereink között olyan rangos intézmények szerepeltek, mint a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Magyar Csillagászati Egyesület vagy a Pécsi Tudományegyetem.
Az események minőségi információkat nyújtottak a természetes és a mesterséges fény életünkre és környezetünkre gyakorolt hatásairól, összehozva ezzel a legfiatalabb korosztályt az akadémiai szaktudással.
Országszerte a legkülönbözőbb módon vettek részt a diákok a programsorozatban.
Ha végigtekintünk a településeken, akkor érdekes és izgalmas csokorba lehet kötni az eseményeket. Íme néhány példa: a veszprémiek napórát készítettek, Szolnokon „Fény-Játék” című fotópályázatot hirdettek, Szekszárdon a Fény szimbolikáját vizsgálták a művészetekben a tanulók. Székesfehérváron TudÁShow-t rendeztek, Pécsen Keserü Jánosné Jászai Ilona Megyei Versmondó Versenyt tartottak, Miskolcon pedig interaktív fénytani kísérleteket szerveztek. Az érdeklődők máshol sem maradtak kreatív feladatok nélkül, Kőszegen a „Szerenád gyertyafényben” című hangversenyen vehettek részt, míg Kisvárdán a diákok a fény szerepét vizsgálták az irodalomban. Kecskeméten "Belső fény" fotópályázatot hirdettek, Kaposváron pedig a Fénystaféta - Fénysomogy pályamunka keretében településeken átívelő fényimpulzust indítottak. Budapesten több iskola szervezésében az érdeklődők fáklyás felvonuláson, lézershow-n, fotoszintézis vizsgálaton, Márton-napi lampionkészítésen, valamint számos előadásokon és kiállításokon vehettek részt.
Köszönjük mindazoknak az intézményeknek, közreműködőknek a lelkes és értékes munkáját, akik segítették a 2015-ös évet emlékezetessé tenni a fény tudományos megismertetésével, gyakorlati hasznosságának, alkalmazásának bemutatásával, művészeti élményekkel és a szakrális vonatkozásokkal.


forrás: http://www.lovassy.hu/online/fenyeve/

 

Merencsics Lili (Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola) fotóját 3. díjjal jutalmazta a bíráló bizottság a Fénytények (Deák 17 Galéria) pályázaton.