A Közép-Pesti Tankerületi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ támogatásával közel 400 millió Ft költségvetési forrásból, az országos, illetve fővárosi feladatokat ellátó tagintézmények integrálásával alakította ki a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Diagnosztikai Központját, az intézmény székhelyén, Zuglóban, a Mogyoródi úton.

„9 éve, hogy a Kormány átszervezte a teljes pedagógiai szakszolgálati feladatellátást. A cél a minél teljesebb feladatellátás volt, profiltiszta intézmények létrehozásával, egységes irányítás, eljárásrendek és szakmai protokollok, egységes informatikai nyomon követő rendszer alkalmazásával. Teljesen új struktúra jött létre” – emelte ki Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár megnyitó beszédében.

„Ez a fejlesztés, a létrejövő diagnosztikai centrum könnyítést jelent a szülőknek, főképp súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek vizsgálatakor, és új szakmai kooperációs terepet nyújt a pedagógusoknak”-hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: közel 20 éves álom vált valóra a most átadott intézménnyel, amely jelentősen megkönnyíti a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családok életét, valamint a szakszolgálatban dolgozók munkáját is.

„Olyan beruházás valósult meg, amelyben egyszerre érvényesültek az oktatási és az egészségügyi célok, így a gyermekek a legjobb helyen a legjobb támogatást kaphatják” – mondta Szatmáry Kristóf, Budapest 13. választókerületének országgyűlési képviselője az átadási ünnepség alkalmával.

„Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese kiemelte: az elmúlt években az állami intézményfenntartói rendszerben megvalósult a gyógypedagógiai ellátás országos lefedettsége, mind a szakszolgálati, mind pedig az egyéb gyógypedagógiai szolgáltatások területén. Éppen ezért szimbolikus jelentősége is van a Budapest szívében megnyíló új diagnosztikai Központnak.

„Az új épület segíti az új, holisztikus szemléletmódot is, amellyel minden tényező segítségével folyamatában figyeljük és támogatjuk a gyerek fejlődését, és a szülőkkel is szorosabban együtt tudunk majd működni” – mondta Mosányi Emőke, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója.

A Központ szakemberei egyetlen helyszínen évente mintegy 25 000 vizsgálatot fognak elvégezni a látás-, hallás-, mozgás-, beszédfogyatékkal élő gyermekek körében országos, a tanulási zavarral, autizmus spektrumzavarral érintett gyerekek esetében pedig fővárosi illetékességgel.

A szombaton megnyíló létesítmény kiemelkedően fontos előrelépést jelent a szakszolgálati feladatellátás területén. A fővárosi diagnosztikai centrumban egy épületben történnek meg a vizsgálatok, nem kell a szülőknek a más – más helyszínre vinniük a gyermekeket, ha egyszerre több ellátásra is szüksége van.

Az egy helyszínen történő ellátás megkönnyíti a nyomon követést, a folyamatdiagnosztika érvényesülését. Az eddig a Főváros több kerületében, különböző időpontokban megvalósult szakértői bizottsági tevékenység egy helyen, koncentráltan válik szervezhetővé, áttekinthetővé. Egy olyan egységes rendszer épül ki, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek, fiatalok az eddigieknél lényegesen gyorsabban jutnak ellátáshoz. Mostantól „egyablakossá” válik a rendszer, tehát a szülőkre is jóval kevesebb teher hárul majd.

Az átadás ünnepi műsorában közreműködött a Hallássérültek Tanintézete jelkórusa, a Vakok Óvodája, Általános iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája EGYMI és a Mozgásjavító EGYMI tanulói.

Klebelsberg Központ