Az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 azonosítószámú „Digitális kompetencia fejlesztése” című kiemelt uniós projekt 2017. január 1-jén indult a Klebelsberg Központ (konzorciumvezető) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (konzorciumi partner) közös megvalósításában, mindösszesen 48,249 milliárd, vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával. A Széchenyi 2020 programban megvalósuló projektben a konvergencia-régió tankerületi fenntartású köznevelési intézményeinek 2 980 feladatellátási helyén épült ki a DiákHáló menedzselt Wi-Fi hálózat. Emellett 45 630 notebookot osztottunk ki pedagógusok, intézményvezetők és helyetteseik körében, valamint további 86 943 IKT-eszköz jutott el a projektben részt vevő iskolákba.

A projekt átfogó célja a minőségi és méltányos köznevelési rendszer kialakítás volt, annak érdekében, hogy az egész életen át tartó tanulásban való sikeres részvételt elősegítsük a digitális kompetenciák elsajátításának támogatásával. Ennek érdekében korszerű informatikai infrastruktúrát és eszközparkot, valamint vezeték nélküli hálózatokat (DiákHáló) alakítottunk ki a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézmények számára. A pedagógusok tanórai digitális eszközhasználatát támogattuk a személyes és intézményi használatra szolgáló IKT-eszközök biztosításával. Pedagógus-továbbképzéseket is szerveztünk, hogy a digitális eszközöket minél hatékonyabban tudják kezelni. A tanulók digitális kompetenciáit is fejlesztettük az iskolai digitális eszközpark tanórai és tanórán kívüli használatával. A projekt során szervezett továbbképzéseken több, mint 42 ezer pedagógus vett részt.

A projektben elért eredményeket a 2023. december 8-ára szervezett, online zárórendezvényen mutatták be a konzorciumvezető Klebelsberg Központ és a konzorciumi partner Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség előadói. A rendezvényt Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke nyitotta meg. A sajtónyilvános eseményen részt vettek a tankerületi központok felelős vezetői, munkatársai, illetve a projektmegvalósításban érintett egyéb partnerek.

A projektről bővebben az alábbi oldalakon tájékozódhat:

A Klebelsberg Központ (konzorciumvezető) projekt aloldala:
http://kk.gov.hu/digitalis-kompetencia-fejlesztese

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (konzorciumi partner) projekt aloldala:
https://kifu.gov.hu/projekt/digitalis-kompetencia-fejlesztese/


A megvalósítás időtartama: 2017.01.01. – 2023.12.15. 

További információ kérhető:
gZNbRN9Mkc3mYzjmZWZvcDMyNEBray5nb3YuaHU=