Csaknem hét százalékkal nőtt az iskolaorvosi tevékenység támogatása

Publikálva: 2016. október 13.

A kormány elkötelezett az iskola-egészségügyi ellátás támogatása iránt, az idei évben 100 millió forinttal növelte az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, amely csaknem hét százalékos emelést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: az iskola-egészségügyi ellátás, az alapellátás részeként az egészségügyi ellátórendszer olyan szegmense, amely képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság egészével. Ezen a szinten lehet a lakosság egészségmagatartását a leghatékonyabban befolyásolni és a gyakorlatban is megvalósítani a gyermek és felnőtt lakosság számára a közel azonos színvonalú szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférést.
    Mivel az iskola-egészségügyi ellátás megreformálása nem különíthető el az egészségügyi alapellátás más területeinek fejlesztésétől, amelyet a kormány ezért komplex formában készít elő, a lakóhelyközeli egészségszolgáltatások körének bővítésével, a népegészségügyi szemléletű iskola-egészségügy és a védőnői hálózat szerepének és feladatainak újragondolásával.
    Mindez egyrészt a jelenlegi szolgáltatási eljárások, valamint a rendelkezésre álló portfólió fejlesztését, másrészt az orvosi-, védőnői- és más szakdolgozói humánerőforrás-állomány kapacitásainak, tudásának, képességeinek bővítését, preventív szemléletének és attitűdjének fejlesztését igényli - rögzítette.
    Kitért arra is, hogy a kormány a fenti célok megvalósítása érdekében "Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése" címen 18 milliárd forintos keretet különített el. A program részeként kidolgozzák a lakóhelyközeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét. A lakóhely közelében elérhető prevenciós és definitív - a beteg gyógyulásával, nem pedig továbbutalásával végződő - ellátások fejlesztése, valamint ennek központi támogatása egészségpolitikai prioritás.
    Az államtitkár hozzátette: a népegészségügyi és mentális egészségfejlesztési célok megvalósítása érdekében annak hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására az említett program tesz javaslatot. A fenti programhoz kapcsolódóan a kormány további hétmilliárd forintot különített el a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére - jelezte az államtitkár, aki szerint a mentális egészség országos népegészségügyi mutatóinak javításához elengedhetetlen a területi népegészségügyi intézményrendszer bővítése, a minél teljesebb országos lefedettség elérése érdekében.
    Rétvári Bence kiemelte: a specifikus iskolai programok megvalósításával megvalósul a teljes körű iskolai egészségfejlesztés, amelyek elsődleges felelőse az iskola-egészségügyi ellátórendszer, továbbá a pedagógusok és a segítő szakemberek.
    Az iskolai programokban egyebek között megjelenik a dohányzás megelőzésének és visszaszorításának előmozdítása is a köznevelési intézményekben.
    A felhívások megjelenéseit az idei évre tervezik - jelezte a parlamenti államtitkár.

MTI

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Navigáció