Csaknem 35 milliárd forint fordítható a digitális kompetencia fejlesztésére

Publikálva: 2016. december 20.

Csaknem 35 milliárd forint fordítható a köznevelési intézményekben a digitális kompetencia fejlesztésére - közölte a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Czunyiné Bertalan Judit elmondta: a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projektet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) dolgozta ki, az irányító hatóság pedig befogadta azt, és ennek eredményeképpen hétfőn a felek aláírták a támogatásról szóló szerződést. A program célja, hogy a digitális oktatási stratégia megvalósításában tanári továbbképzést, eszközbeszerzést és tantermi informatikai támogatást nyújtson.

Ismertette: a stratégia kiemelten kezeli a digitális pedagógiai módszertanokat, a digitalizálást az iskolában és a digitális kompetenciafejlesztést leginkább az alapkészségeket érintően, amely mind fontos a digitális írástudás minél eredményesebb fejlesztéséhez.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az iskolákban továbbra sem a számítógép vagy a laptop a központi szereplő, hanem továbbra is a tanár és a gyerek, viszont a digitalizáció olyan lehetőséget, környezetet, módszertani többletet teremt, amellyel az iskolai munka, a tanulás és a tanítás jól támogatható, a munka eredményessége fokozható.

Czunyiné Bertalan a program fő elemének a pedagógusok digitális módszertani továbbképzését nevezte, amelynek jelentős részét az e-learning-képzések adják, de tanári, illetve tanulói eszközbeszerzés is megvalósul a projekt keretén belül.

Pölöskei Gáborné a Klik elmúlt egy évéről azt mondta: amit vállaltak, azt elvégezték. Rendezték a Klik pénzügyi környezetét, lerakták a szervezetátalakítás alapjait, és folyamatban van az intézmények működtetésének átvétele, amelynek révén a fenntartás és működtetés egy kézbe kerül. Emellett előkészítették a különböző infrastrukturális, módszertani, illetve eszközfejlesztéseket - tette hozzá. Utóbbival kapcsolatban jelentősnek nevezte a digitális kompetencia fejlesztését célzó projektet, amelyet különlegesnek nevezett abból a szempontból, hogy képzéssel van összekötve.

Magát a fejlesztést a képzésben részt vevő pedagógusoknak szánják kifejezetten mobil információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök beszerzésével - mondta. Megjegyezte: ez a korábbi fejlesztések kiegészítését jelenti, mivel korábban elsősorban asztali gépek beszerzésével informatikai termeket alakítottak ki, most pedig elsősorban mobileszközöket szereznek be, amelyek segítik a tanárok felkészülését és adminisztratív munkáját is. Főleg laptopokot és tableteket vásárolnak, a tervek szerint 60 ezer darabot, az eszközökhöz pedig a digitális írástudás alapjait biztosító képzést kapcsolnak. Emellett projektorokat, fali konzolokat, vetítővásznakat, valamint a gépek töltését szolgáló úgynevezett töltőkocsikat is beszereznek.

(MTI)

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001

Általános Adatkezelési Tájékoztató

Navigáció