Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit

Publikálva: 2017. február 22.

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit szerdán Budapesten. Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kiemelte: az elismerés célja, hogy vonzóvá tegyék a tudományos, kutatói pályát már egész fiatal korban.

Az oktatási államtitkár kifejtette: az elmúlt néhány évben a kutatás-fejlesztési források növekedésnek indultak az állami és a vállalati ráfordításokat tekintve egyaránt, ugyanakkor a bővülés folytatásának vannak feltételei. Ezek közül az egyik, hogy sok fiatal kutató tevékenykedjen.
Az Ifjúsági Bolyai-díj létrehozásának is ez volt az egyik célja 2000-ben - mutatott rá Palkovics László. Kiemelte: akkor is fontosnak tartották és most is annak tartják, hogy a tudományos, kutatói pályát vonzóvá tegyék már minél fiatalabb korban.

Kitért a Nemzeti Kiválósági Programra is, amellyel azt szerették volna elérni, hogy az egyetemekre frissen bekerülő, de már a középiskolában jó teljesítményt mutatók kutatói tevékenységet folytathassanak.

Kutatni érdekes, kutatni jó - fogalmazott az államtitkár, aki ennek örömét kívánta a díjazottaknak a jövőben is.

Az idei évben a pályázat témája Az evolúció elmélete és gyakorlati alkalmazásai vagy Mesterséges evolúció: Új baktériumok létrehozása és felhasználása az emberi életminőség javítására" volt.

Az elismeréseket középiskolai és felsőoktatási kategóriákban adták át. 
A középfokú nevelési-oktatási kategória díját megosztva kapta Csorvási Tímea, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum 12. évfolyamos tanulója a "Nárciszokkal az Alzheimer-kór ellen" című pályaművéért és Czikkely Márton Simon, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola 12. évfolyamos tanulója "A genetikai kód megváltoztatása baktériumokban a genom átszerkesztésével" című pályaművéért.

A felsőoktatási kategória díjazottja idén Rimaszombati Fruzsina, a Debreceni Egyetem hallgatója, "A sörélesztők egyedülálló evolúciós története: elméleti tanulságok és gyakorlati perspektívák" című pályaművéért.

(MTI)

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001

Általános Adatkezelési Tájékoztató v05

Navigáció