Debrecen, 2022. március 28., hétfő (MTI) - Mintegy ezer iskola újult meg az elmúlt években, az országnak nincs olyan régiója, szeglete, ahol ne korszerűsítettek volna oktatási intézményt - mondta a Klebelsberg Központ elnöke hétfőn Debrecenben.

Hajnal Gabriella a Petőfi Sándor általános iskola új és felújított épületeinek átadásán azt mondta, a kormány sokat költött iskolák infrastrukturális és szakmai megújítására.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 4.1.2 pályázatán 110 intézmény nyert, a kormány az eredeti 60,1 milliárdos forrást több mint 24 milliárddal megemelte, hogy minden pályázó kaphasson támogatást - ismertette az elnök.

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 2. számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje a helyi iskola-fejlesztésekre utalva hozzátette: ezek "olyan szilárd fundamentumok, amelyek a város 21. századi történelmét biztos lábakra helyezik", Debrecenben "a magyar iskolaügy fontos fellegvárát építik".

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy 2014-ben, amikor átvette a város vezetését azt ígérte, tíz év alatt több mint tízmilliárd forintot költenek a városban az oktatás fejlesztésére. Ezt a vállalást a tankerület, a szakképzési centrum és az önkormányzat összefogásával erre az évre teljesítették - fűzte hozzá.

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese jelezte: a Petőfi iskola infrastrukturális felújítása 1,2 milliárd forintba került. A Medgyessy művészeti gimnázium és a Fazekas általános iskola energetikai korszerűsítésére pedig 750 millió forintot fordítottak - előbbit ugyancsak hétfőn adták át Debrecenben.

(MTI)