A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott pécsi Budai–Városkapu Iskola az idén is különleges nyári táboros napközivel várja diákjait, köztük sok hátrányos helyzetű gyermeket. A nagyszabású vakációs program három turnusa alatt öt helyszínen közel ezer tanulónak nyújtanak tartalmas kikapcsolódást, élményt, szórakozást. A program megszervezésében a pedagógusok mellett több mint egy tucat civil szervezet és a szülők is részt vesznek.

Így alakult ki az a színes, egyedülálló táborozási kínálat, amellyel az első–hetedik osztályos tanulókat várják. Az egyhetes eseménysorozaton a kisdiákok tizenöt-húsz fős csoportokban ismerkedhetnek meg többek között a lovaglással, kötélpályán tehetik próbára ügyességüket, hagyományőrző programokon, illetve angol nyelvű foglalkozásokon, játékos államismereti órákon vehetnek részt, bábszínházi és képzőművészeti előadásokba kapcsolódhatnak be – akár alkotóként, akár nézőként.
A programokhoz az eszközökre, belépőkre, a meghívott előadók díjazására egy civil szervezetnek az iskolával közösen a Nyílt Társadalom Intézethez (OSI) beadott pályázata nyújtott fedezetet, míg az étkezés megoldásában Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta a gyermekeket.
Az Új Széchenyi Terv TÁMOP 3.1.4.B-13/1-2013-0001 „Köznevelés az iskolában” projekt keretében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatja az iskolák közösségépítő tevékenységét, azokat a sikeres együttműködési példákat és hatékony közösségépítő eseményeket, amelyek az iskolák és a környezetük – szülők, önkormányzatok és civil szervezetek – között zajlanak. E támogatás nem titkolt célja, hogy a példaértékű közösségi programok országszerte elterjedjenek. A 2014. június 23.–július 11. között megvalósuló pécsi kezdeményezés mintaként szolgálhat az ilyen jellegű közösségi összefogásra.