A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az M5 csatorna közreműködésével tegnap Budapesten, az Ericsson K+F Központjában. A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálon olvasható.

Palkovics László, oktatási államtitkár, a verseny fővédnöke a felsőoktatás és a magyarországi kutatás-fejlesztés kapcsán kiemelte: fontosnak tartja, hogy növekedjen a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok száma, amelyet azzal érhetünk el, hogy pozitív jövőképet mutatunk a műszaki és természettudományos pályákról. Az államtitkár a Gartner-görbe segítségével felvázolta egy ötlet útját a termékké válásig. Mint fogalmazott: az innováció hosszú és rögös folyamat, nem minden szakasza lelkesítő, de ez viszi előre világunkat.

Az eseményen Antal Csaba, Ericsson Magyarország Kft. technológiai és innovációs igazgatója kiemelte, hogy a középiskolás fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy merjenek belevágni a felfedezésekbe és valósítsák meg az ötleteiket, mert most vannak a legfogékonyabb korban.

Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke közölte, hogy főként olyan, kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is.

Az eseményen három, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott fiatal 5-5 percben bemutatta munkáját, terveit.

Zárszavában Szabó Gábor, a MISZ elnöke kifejtette: a fiatalok prezentációi bizonyítják, milyen nagy szükség van erre a tudományos és innovációs versenyre. A versennyel kapcsolatban közölte hogy november 28-ig csak a kreatív ötleteket kell benyújtani, a 2. fordulóban azonban már működőképes eszközöket, befejezett projekteket kell prezentálni.
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

MISZ/KLIK