Budapest, 2022. március 31., csütörtök - Száztíz milliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány a köznevelési intézményekben a tanulási környezet megújítására, illetve épületenergetikai korszerűsítésekre - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós közölte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 86 milliárd, a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 22,5 milliárd forint áll rendelkezésre.
    A fejlesztés célja, hogy ne csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb városokban, kisebb településeken működő iskoláknak is biztosítsák a minőségi oktatás feltételeit - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a pályázathoz - amelyből 61 milliárdot már lekötöttek - a kormány 25 milliárd forint többletforrást biztosított.
    Az EFOP forrásból tantermek, szaktantermek, tudományos laborok és nyelvi tantermek, közösségi terek, tornatermek újulnak vagy épülnek meg - sorolta Kásler Miklós.
    A KEHOP programban felhasznált források a köznevelési épületek energetikai korszerűsítését célozzák; homlokzat és tetőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a fűtőtestek, fűtőrendszerek korszerűsítését.
    A rendelkezésre álló közel 110 milliárd forintból eddig 15 milliárd forintot költöttek el infrastrukturális fejlesztésekre.
    A sajtótájékoztatón jelen volt Maruzsa Zoltán köznevelésérét felelős államtitkár és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.


MTI