14-16 éves diákokból álló csapat képviselte hazánkat a Vietnám fővárosában, Hanoiban megrendezett nemzetközi matematika versenyen. A 2019. április 2-6. között tartott, öt napos tornán az egyéni és a csapatversenyeken is kiemelkedően szerepeltek tanulóink.

Idén is nemzetközi részvétellel rendezték meg Vietnámban a Hanoi Nyílt Matematika Versenyt (HOMC), a hagyományosan magas színvonalú matematikai oktatással rendelkező délkelet-ázsiai országban. A rangos nemzetközi versenyen kizárólag a szervezők külön meghívásával lehet részt venni, amelyen a magyar fiatalok 14 ország korosztályos válogatottaival mérhették össze tudásukat - a világ számos pontjáról érkező, többek között kínai, iráni, maláj, spanyol és lengyel csapatokkal. A meghívás és a részvétel egyaránt megtiszteltetés, a magyarországi matematika-oktatás nemzetközi elismertségét jelzi. A versenyen a magyar diákok mindkét korosztályban dobogóra állhattak.

Az egyéni versenyszámokban aranyérmet szerzett:

  • Várkonyi Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója,

ezüstérmet szerzett:

  • Győrffy Johanna, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója,
  • Tóth-Rohonyi Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója,

bronzérmet szerzett:

  • Vámosi Boglár Tünde a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója,
  • Velich Nóra Zoé, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója,
  • Lengyel Ádám, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója
  • Lovas Márton a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója,
  • Osztényi József, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tanulója,
  • Szabó Ágoston, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója,
  • Székely Milán, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója.

A csapatversenyekben korosztályonként a fiatalabb csapat bronzérmes, az idősebb csapat ezüstérmes lett.

A csapat teljesítménye és elért eredményei újfent bizonyították, hogy a magyar diákok a legmagasabb szinten is képesek helytállni a nemzetközi élvonalban.

A csapatot vezető Koren Balázs, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára elmondta, hogy ez a találkozó is újabb lehetőség lehet magyar diákoknak, hogy évről évre rangos tanulmányi versenyen vehessenek részt és nemzetközi környezetben is megmérettethessék magukat. Szerinte az elmúlt pár nap alatt is életre szóló élményekkel és meghatározó tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevő diákok, akiknek a sikeréhez ezúton is gratulált. A magyar csapatot Koren Balázs mellett Juhász Péter Szabolcs és Károlyi Gergely tanárok kísérték el. A versenyzők felkészítésében rajtuk kívül még Tóth Mariann, Burián Hana és Mahler Attila tanárok vettek részt.

A versenyzők és kísérő tanáraik felkészítését és utazását a Klebelsberg Központ szervezte, amelyhez támogatást nyújtott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A Klebelsberg Központ ezúton is gratulál a csapat sikeréhez, és egyben köszönetet mond minden támogatónak, a diákok tanárainak, szüleinek és a versenyre felkészítő pedagógusoknak is az áldozatkészségükért és a segítségükért.