Csongrád megye közel tucatnyi iskolájának száznál is több diákja gyűlt össze a szegedi Vedres István szakképzőben, hogy közösen ünnepeljék meg a tavasszal elért eredményeiket. Valamennyi intézmény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) különféle oktatásfejlesztési programjaiban vett részt, amelyeknek köszönhetően a gyerekek élmények sorával gazdagodtak, míg tanáraik a munkájukat megkönnyítő szakmai segítséget kaptak.

Az elmúlt évek legjelentősebb oktatásfejlesztési programja fut jelenleg is a KLIK által fenntartott állami oktatási intézményekben. Az európai uniós finanszírozású Köznevelés az iskolában projekt több száz iskolát, ezernyi pedagógust és sok tízezer diákot érint; közösségi programokat, hatékony és élményközpontú oktatási modelleket, valamint sokszínű szakmai és módszertani támogatást biztosított az intézmények számára. Az oktatási-nevelési folyamat valamennyi szereplője összefogott annak érdekében, hogy a gyerekek a lehető legjobb körülmények között a legszínvonalasabb és legversenyképesebb tudásra tehessenek szert.

Tavasszal például közösségi rendezvények és színes, figyelemfelhívó események egész sorát szervezték meg megyeszerte az együttműködő tanárok, tanulók és szülők. Az élményközpontú pedagógia jegyében a gyerekek felálltak az iskolapadból és közös programokon vettek részt, amelyek kitalálása, megszervezése és megrendezése  a diákokat is megmozgató együttgondolkodás és együttműködés eredménye. Ezek támogatásával a KLIK célja jóval túlmutatott egy-két iskolán kívüli szórakoztató program létrehozásán: a gyerekeket fenyegető legfontosabb problémák – például a dizájnerdrogok, az iskolai erőszak, a közösségi aktivitás hiánya – megelőzésére törekedtek, azzal, hogy valódi, elérhető, a gyerekeknek is élményt nyújtó alternatívákat kínáltak. 

Mindezen rendezvényekre készülve a diákok és tanáraik számtalan értékes dolgot hoztak létre közösen. Színdarabok, táncos és zenés produkciók, kisfilmek születtek az iskolákban, amelyek egytől egyig érdemesek arra, hogy a szélesebb közönség is megismerje őket. Így született meg az Élménynap – egy nap, ami a gyerekekért, a gyerekekről szól.

A Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolában összegyűlt a tavaszi programsorozatban együttműködő iskolák színe–java, hogy megünnepeljék az elmúlt hónapok eredményeit. A színpadon egymás után mutatkoztak be az iskolák a produkcióikkal, filmmel, tánccal, zenével, miközben a gyerekek kötetlenül szórakozhattak és barátkozhattak egymással.

A tervek szerint a tanév még hátralévő heteiben az ország több városában is lesznek ilyen rendezvények, hiszen hasonló színvonalas és izgalmas produkciók más iskolákban is születtek.