Fontos határidő közeleg a kisgyermekes családoknak: az általános iskolát 2023 szeptemberében kezdő, leendő első osztályosokat április 20–21-én kell beíratni a kiválasztott intézményekbe. A Klebelsberg Központ idén is javasolja az online jelentkezést szülőknek.

Az április 20–21-én esedékes általános iskolai beiratkozás minden leendő elsőst érint. A Klebelsberg Központ az online beiratkozáshoz már április 5-én megnyitotta a Kréta-rendszer e-ügyintézési főoldalán a jelentkezési felületet, ahová rögzíteni lehet a személyes adatokat. A jelentkezés emellett Ügyfélkapun keresztül is megtörténhet, a köznevelési feladatok között megtalálható a felület. Ez jelentősen meggyorsíthatja a személyes beiratkozás folyamatát.

Az elektronikus beiratkozás használatával személyesen csak az eredeti okiratokat kell bemutatni csütörtökön vagy pénteken a kiválasztott iskolában, az adatok megadásával és berögzítésével járó időt a szülő megspórolja. 

A saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények. 

A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján. 

2023. április 18.