Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

2023. május 14-én kezdődik Amerikában, Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen Magyarországot Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista fiatal képviseli, hogy a világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diákkal ringbe szálljon a majdnem 9 millió dollárnyi díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti.

 

Pakucs János a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője elmondta, hogy a két kiváló diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző  szakterületen alkalmazhatóak és elősegíthetik az emberiség fejlődését. Kovács Nóra Anna, a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, „Rusty” nevű projektjével indul, mellyel igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével Nóra azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek.

 

Barna Benedek László a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, az „UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

 

Az International Science and Engineering Fair hatalmas jelentőséggel bír a tudományos világ számára, amelyre a világ minden tájáról érkeznek fiatal kutatók, hogy bemutassák munkájukat és kutatásaikat. A Magyar Innovációs Szövetség támogatja Kovács Nóra Anna és Barna Benedek László kreatív és innovatív munkáját, és bízik abban, hogy projektek nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki.

 

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: YKdSoOTwDIuHIWdJx3ImZZ2FyYXl0b3RoQHQtb25saW5lLmh1.

 

dr. Pakucs János, szervező-bizottsági elnök