2016 nyarán bevezetésre került a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (továbbiakban: KRÉTA), amely egy olyan új online felület, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció.

A 2016/2017. tanév során a KRÉTA rendszer egyes moduljait minden Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: KLIK) fenntartásában lévő intézmény használja, az előírt adatszolgáltatásokat a rendszeren keresztül végzi el.
A KRÉTA előnyei, sajátosságai:
A köznevelési intézmények részére az állam korlátlan felhasználói licenccel rendelkezik, így számukra ezeknek a rendszereknek a használata térítésmentes. A KRÉTA terméktámogatási szerződéssel rendelkező fenntartói – így a KLIK is – rendelkeznek állandó jogszabálykövetéssel, szakmai segítséget nyújtó ügyfélszolgálattal, rendszermentésekkel, üzemeltetési szolgáltatásokkal.
A rendszer minden köznevelési intézménytípusban alkalmazható, így óvodákban, általános és középfokú iskolákban, kollégiumokban egyaránt, de az alapfokú művészeti iskolákban és a speciális köznevelési intézményekben is. Kezeli a pedagógusok teljes munkaidő elszámolását, valamint tartalmaz egy hitelesített iktató- és iratkezelő rendszert is. Felhasználóbarát, a diákok és szülők számára is biztosítja az állandó tájékoztatást, képi megjelenése modern, letisztult, könnyen átlátható.
A szoftver használatának megismerését online képzések segítik, melyek közül a pedagógusoknak szánt e-learning oktatóanyagot az Oktatási Hivatalnál a szolgáltató cég akkreditáltatta, így elvégzéséért 30 kreditpont jár bármely pedagógusnak a továbbképzési rendszerben. Az e-learning képzést az elmúlt három hónapban már több, mint 10.000 felhasználó végezte el.
A rendszer üzemeltetéséről a KLIK központilag gondoskodik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. architektúráján.
A KRÉTA rendszer elektronikus napló moduljának használata nem kötelező, de amelyik iskola kéri, hozzáférést kap a modul használatához. Az elektronikus napló modul bevezetése a tanév során bármikor kérhető.
A KRÉTA rendszerrel kapcsolatos bővebb információ a http://ekreta.hu/ weboldalon található.
A KLIK intézményei részére az ügyfélszolgálat az pDGIuiRfOwHw92z1EWWj1rZW5hcGxvQGtsaWsuZ292Lmh1 e-mail címen érhető el.