Ózdon több mint 40 millió forintból három iskola fejlesztése valósul meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Új Széchenyi Tervből finanszírozott „Köznevelés az iskolában” projektjének részeként. A projektindító rendezvényt az ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolában tartották, ahol az intézményfejlesztés folyamatait, valamint részleteit mutatták be az érintett iskoláknak – a házigazda intézményen kívül az Apáczai Csere János Általános Iskola és az Árpád Vezér Általános Iskola és Szakiskola pedagógusainak és szülői munkaközösségi képviselőinek.

A KLIK átfogó oktatásfejlesztési programjának, a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 "Köznevelés az iskolában" részeként létrejövő intézményi fejlesztések célja az esélyteremtés, a nehéz helyzetű iskolák diákjainak lehetőséget biztosítani a képességeikhez illeszkedő pályaválasztáshoz.

Az ózdi intézményi fejlesztés keretében az iskolák igényeiknek megfelelően olyan eszközöket kapnak, amelyek szükségesek a kompetenciafejlesztéshez kapcsolódó tanórai vagy azon kívüli tevékenységekhez. A tanárok munkáját pedig – szintén az igényekhez igazodva – szakemberek (fejlesztő pedagógusok, szociális munkások, pszichológusok, gyógypedagógusok, szociálpedagógusok, stb.) segítik.

A fejlesztésben résztvevő iskolák kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a kompetenciamérésekben hogyan teljesítettek, s mivel ezek az iskolák eddig kimaradtak a fejlesztési forrásokból, így ezúton is lehetőséget kaphassanak az intézményi fejlesztésükhöz.

A több mint 40 millió forintból megvalósuló fejlesztés 2015 szeptemberéig tart,három iskolában közel  770 diákot érint.

A KLIK országos fejlesztési programja a "Köznevelés az iskolában" című projekt, melynek fejlesztései öt jelentős területen zajlanak: intézményi fejlesztések, szervezetfejlesztés, rendszerszervezés, módszertani innováció, valamint partnerség és hálózatosodás.

Az intézményi fejlesztés 26 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolában mentorok támogatásával már megkezdődött. Hamarosan országszerte további több mint  130 iskolában indul el a tényalapú beavatkozásra épülő fejlesztés.

Bővebb információ a „Köznevelés az iskolában” projektről: www.klik.gov.hu/koznevelesaziskolaban