Tanévkezdés - Kásler: a diákok ismerjék meg a világ értékeit

Publikálva: 2021. szeptember 3.

Taktaharkány, 2021. szeptember 1., szerda (MTI) - A haza és a környező világ értékeinek megismerésére biztatta a diákokat az emberi erőforrások minisztere szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban, a XII. nemzeti tanévnyitón, a szerencsi tankerület Apáczai Csere János Általános Iskolájában.

Kásler Miklós arra kérte a tanulókat, hogy bővítsék a tudásukat. Így lesznek képesek megragadni a 21. században rejlő lehetőségeket, valamint uralni a kihívásokat - tette hozzá.

A múlt megismerésével érthető meg a jelen, tervezhető a jövő - hangoztatta a miniszter.

Kiemelte: a szülőkre hárul az a szép, felelősségteljes feladat, hogy megválasszák gyermekeik nevelésének módját. Ezt a jogot a kormány minden körülmények között biztosítja és megvédi - szögezte le.

Kásler Miklós szólt arról, hogy szeptember elsején az egész ország figyelme az iskolákra összpontosul, a hagyományok szerint a tanévnyitás nem csak egy nap a sok közül, hanem ünnep.

A mostani vírusos időben, a kritikus helyzetben a magyar iskola jelesre vizsgázott emberségből és szervezettségből, a közoktatás nem várt gyorsasággal és eredményességgel állt át a digitális oktatásra, és oldotta meg a jelenléti és az alig ismert digitális oktatás nehézségeit - mondta a miniszter, hozzátéve: ma a diákok és a tanárok újra hagyományos módon vehetik birtokba az iskolát.

Kásler Miklós szólt a tanulókhoz, a szülőkhöz, a pedagógusokhoz. Azt mondta: a mindenkori kormányzat csak a keretet tudja biztosítani lehetőségei szerint, de az oktatás és nevelés sikere elsősorban a tanárok, tanítók munkáján, elhivatottságán múlik. Neveljenek és oktassanak legjobb hagyományaink szerint, tudással, szívvel, szeretettel - fűzte hozzá.

A szülőknek Kölcsey Ferenc szavait idézve Kásler Miklós azt mondta: aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít.

A diákokhoz fordulva úgy fogalmazott: az iskola kapuján belépve kinyílik az ismeretlen és az ismeretek birodalma, a diákok "megszerezhetik azt a tudást, amelyet évezredek nemzedékei halmoztak fel", az iskola felmutatja azokat az európai, keresztény és magyar értékeket, hagyományokat, amelyek több mint ezer éve biztosítják a szép és értékes életet a hazában.

A nemzeti tanévnyitón Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy értékelt: az egész térség számára hatalmas büszkeség, hogy itt valósul meg ez az országos jelentőségű esemény. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos ez a vidék, az egész ország megismerheti Taktaharkányt.

A magyarok egyik legkiemelkedőbb értéke a szürkeállomány, iskoláink pedig a szellem és a test pallérozásán túl a nemzeti öntudat erősítését is szolgálják - mondta, hozzátéve: ez az iskola 2020-ban közel 500 millió forint kormányzati támogatásból kívül és belül teljesen megújult, megfelel a 21. század követelményeinek; az intézményben csaknem háromszázan tanulnak. Soha nem volt még ennyi fejlesztés a közoktatásban Magyarországon mint az elmúlt 4 évben, és nincs olyan iskola a szerencsi tankerületen belül, amelyet ebben az időszakban ne fejlesztettek volna, vagy ahol ne lenne várható valamilyen fejlesztés a közeljövőben - hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001

Általános Adatkezelési Tájékoztató

Navigáció