Modern válaszok a fiatalokat érintő problémákra

Publikálva: 2015. május 28.

Májusban országszerte 400 iskola flashmobokkal hívja fel a figyelmet a diákokat fenyegető problémákra — A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) támogatásával látványos táncos flashmobot rendeztek fővárosi iskolások a Szent István Bazilika előtti téren. Májusban az ország valamennyi tankerületében több mint 400 hasonló figyelemfelkeltő eseményre kerül sor, hogy a diákokat leginkább érintő problémák megelőzésének fontosságát hangsúlyozzák. A tanárok, diákok és szülők közös munkájával megvalósuló programok legfontosabb üzenete, hogy a jól működő iskolai és diákközösségek létrehozása a legjobb recept a fiatalokat érő fenyegetések, az iskolai erőszak, a kábítószer és a túlzott online-jelenlét ellen.

Hétszáz diák perdült táncra a fővárosi Szent István Bazilika előtti téren. A környéken sétáló budapestieket és turistákat is alaposan meglepte a váratlan látványosság, amelynek hatására rövid időn belül kisebb tömeg gyűlt össze, a bátrabbak még a táncolókhoz is csatlakoztak. A Budapest V. kerületi Szent István Általános Iskolából és több más fővárosi intézményből – összesen 13 kerületből – érkezett, moldvai csángó néptáncot járó fiatalok nem öncélúan keltették a feltűnést. Olyan, komoly problémák megelőzési lehetőségeire hívták fel a figyelmet, mint az iskolai erőszak vagy éppen a fiatalkori droghasználat.

Az állami iskolákat fenntartó KLIK felismerte, hogy az iskolásokat leginkább érintő problémák elleni harc sokkal eredményesebb tud lenni, ha a károk enyhítése helyett a megelőzésre összpontosítanak. A fenntartó módszertani támogatásával széles körű, az ország valamennyi tankerületének több száz iskoláját bevonó program indult, amelynek célja, hogy elébe menjen a problémák kialakulásának, valós alternatívát nyújtva a gyerekek számára.

Az iskolák szabadidős rendezvények egész sorát szervezték a tavasszal, amelyek mindegyike a KLIK által középpontba helyezett hat téma – az iskolai erőszak, a dizájnerdrogok, a gyermekszegénység, a családi konfliktusok, a túlzott internethasználat és a fiatalok közösségi aktivitásának hiánya – valamelyikéhez kapcsolódott. Összekötötte őket a problémára adandó pozitív válasz, a közösségek erősítése, az együttműködési lehetőségek megtalálása. Tanárok, diákok, szülők, egyesületek és más civil szervezetek közös erővel mutatták meg, hogy van más út.

A KLIK változatos iskolai kezdeményezéseket támogat, ahol minden esetben a diákok vannak a középpontban: részt vesznek a programok kitalálásában, megszervezésében, megvalósításában. Saját, a képességeikhez illeszkedő feladatokat kapnak, amelyek teljesítése közben megtanulnak felelősséget vállalni és sikereket érnek el. Még ennél is fontosabb, hogy az eredményeket társaikkal együtt, közösen dolgozva érik el, megismerve a közösség fontosságát, a benne rejlő erőt.

Az április-májusban megtartott több száz közösségi program hátterét a KLIK „Köznevelés az iskolában” című európai uniós programja biztosította, amely lehetővé tette, hogy a fenntartó több száz, preventív célú rendezvényhez nyújthasson szakmai támogatást. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban az ország valamennyi szegletébe eljutott a programok híre, a látványos flashmobokkal több tízezren találkoztak.

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001

Navigáció