Maruzsa Zoltán: a holnap iskolája nem lehet olyan, mint a tegnapé

Publikálva: 2023. június 1.

Mór, 2023. május 30., kedd (MTI) - A holnap iskolája nem lehet olyan, mint a tegnap iskolája - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kedden a Fejér vármegyei Móron, ahol átadták a móri Radnóti Miklós Általános Iskola és a fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskola infrastrukturális fejlesztését.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a magyar köznevelés 11 935 helyszínen zajlik, és 1,5 millió óvodást és tanulót szolgál ki. Hozzátette: éppen 10 éve vette át az állam e hatalmas intézményrendszert, és lépésről lépésre haladnak előre, mert nemcsak karbantartani, hanem fejleszteni is szükséges az épületeket, hiszen ez jogos és alapvető elvárás a társadalom részéről.
    Az államtitkár megjegyezte, hogy 2018 és 2022 között 4576 köznevelési beruházás valósult meg országszerte, vagyis a teljes infrastruktúra 40 százalékát érintette valamilyen jelentősebb felújítás vagy bővítés. Közölte, 110 olyan projekt volt, amely járási, oktatási szempontból központi szerepet betöltő iskolákat érintett, ilyen volt a móri és fehérvárcsurgói beruházás.
    Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a tankerület eddigi legnagyobb pályázata ért a végére, hiszen a móri és a fehérvárcsurgói iskola fejlesztése egy pályázaton belül valósult meg 2,051 milliárd forintból.
    Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte, hogy első körben egymilliárd forint uniós forrást nyertek el, de a többszöri közbeszerzési eljárás végére kiderült, hogy a kétszeresére van szükség. Végül a kormány kipótolta az eredeti összeget, így nem volt akadálya a megvalósításnak - tette hozzá.
    A képviselő rámutatott, hogy Mórnak, járási központként fontos az erős ipar, de az oktatás legalább ennyire fontos, amit bizonyít, hogy egy kivételével valamennyi helyi óvodát és iskolát sikerült felújítani. Egyedül a Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola van hátra, de ott is félmilliárdos fejlesztés kezdődik hamarosan - mondta.
    Fenyves Péter (Fidesz-KDNP) polgármester szerint az ország fejlődése szempontjából apró lépés, a város életében "hatalmas szökkenés" az iskola új épületszárnya, amellyel az intézmény régi álma vált valóra.
    Kajos Péterné igazgató párhuzamot vont a régi és az új épületszárny között, hiszen a "régi Radnóti" az átadásakor, több mint 100 éve a kor egyik legmodernebb épülete volt, az "új Radnóti" pedig a jelenkor legmodernebbje.
    A sajtóanyag szerint a móri Radnóti Miklós Általános Iskolában új tornaterem épült öltözőkkel és vizesblokkal, 100 fő befogadására alkalmas előadótermet alakítottak ki, szaktantermek létesültek, valamint új könyvtár és új tanári szoba jött létre. A fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskolában nyelvi labort és természettudományos szaktantermet alakítottak ki, emellett öt tanterem megújult, illetve az épület teljes homlokzati és tetőszigetelést kapott, a nyílászárókat cserélték és a fűtést korszerűsítették.

(MTI)

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

DIMOP_PLUSZ-4.1.1-23-2023-00001

Általános Adatkezelési Tájékoztató

Navigáció