A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Publikálva: 2022. október 15.

ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS OLIMPIA MAGYARORSZÁGON

Budapest, 2022. október 12. – A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kiemelt támogatásával valamint a Belügyminisztérium Köznevelési államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával meghirdeti sorrendben a 32., de ebben a formában az első Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát. Az idei verseny megújult szellemiséggel és jelentősen továbbfejlesztett keretek között fog zajlani. A kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen több ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek. 

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14-19 éves középiskolások indulhatnak önálló projekttel határon innen és túl. 2022. november 28-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2022. április 3-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. A zsűri értékelésének szempontjai: a téma megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése.

A korábbi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt követően megújult formában az első Országos Tudományos és Innovációs Olimpia ünnepélyes megnyitójának résztvevőit dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a KIM javaslatára és kiemelt támogatásával jelentősen továbbfejlesztett versenyre az elmúlt évekhez hasonlítva jóval több pályázót várnak.

Ezután Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkár beszámolt a pályázat jelentőségéről, valamint kitért a minisztérium kiemelt támogatására is. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a középfokú intézményeknél a tudományos verseny jelentőségéről beszélt, akit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a bírálóbizottság társelnöke és mint főtámogató követett köszöntőjével. Utána Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke megosztotta gondolatait a verseny innovatív, megújuló szellemiségéről. Bemutatatott három olyan tehetséges fiatalt, akik korábbi magyar díjazottként, részt vehettek 2022. szept. 13-18. között a fiatal tudósok versenyének európai döntőjén:

Kovács Nóra Anna, János Zsigmond Unitárius Kollégium: Rusty nevű környezettudatosságot fejlesztő rendszerével, 

Barna Benedek László, Szent István Gimnázium: UV megvilágító berendezés fejlesztésével  fotokémiai ligand kapcsoláshoz

Tóth Regina, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium: Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztésével humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására

A három remek előadás után Bán János, az M5 csatornaigazgatója megerősítette a partnerséget a Magyar Innovációs Szövetséggel a megújult Országos Tudományos és Innovációs Olimpia népszerűsítésére, hangsúlyozta, hogy felületeiken kiemelt figyelmet szentelnek a versenynek a régi együttműködés tükrében. Kulturális és tudományos csatornaként fontosnak tartják, hogy a tehetséges fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.

Az eseményt Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke zárta.

A 2022-23 évre meghirdetett OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000 – 500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800.000 – 1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600 – 800 ezer Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálon olvasható.

Budapest, 2022. 10. 12.

További információ: Garay Tóth János

Magyar Innovációs Szövetség

dr. Pakucs János

MISZ tiszteletbeli elnöke

Menü

Klebelsberg Központ

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Projekt

EFOP-3.1.11-19-2020-00001 projekt

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOK EFOP-3.1.4-15-2015-00001 VEKOP-7.3.1-17-2017-00001

Energiahatékonysági fejlesztések az iskolákban

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése

Köznevelés az iskolában

Informatikai fejlesztések az iskolákban

Társadalmi Megújulás Operatív Program az iskolákban

Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat-egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE)

Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.2.1-2021-2021-00001

Előkészítés a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára RRF-1.0.0-2021-00002

Navigáció