A tavasz minden évben izgalmas és fontos időszak az óvodát elhagyó gyermekek és szüleik életében: ilyenkor kell azt a felelősségteljes döntést meghozni, hogy ki melyik iskolába megy, hol fog részt venni egy oktatást és nevelést folytató intézmény életében, a szülők kiknek a szakértelmére és gondjaira bízzák a felcseperedő generációt.

Tisztelt Szülők!

A leendő elsősök számára az általános iskolák első évfolyamára a beiratkozás 2021. április 15-16-án történik a 2021-2022-es tanévre.

A mindenki számára ismert jelenlegi járványhelyzet közepette az iskoláknak nincs lehetősége az eddig megszokott módon személyes találkozókon bemutatni az intézményt a szülőknek, ezért az alábbiakban feltüntetjük az Esztergomi Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák honlapjainak címét, ahol a leendő elsősök szülei, de akár az egyes iskolák iránt érdeklődők is megismerhetik a járás iskoláinak bemutatkozását, a színvonalas, színes és bőséges oktatási-nevelési lehetőségeket.

Az Esztergomi Tankerületi Központ az Esztergomi Járás területén található állami köznevelési feladat ellátásában részt vevő intézmények fenntartója.

Az Esztergomi Járás két kistérségből: az Esztergomi és a Dorogi kistérségből áll. Területén 24 település található, közülük öt város (Esztergom, Dorog, Nyergesújfalu, Lábatlan és Tát), egy nagyközség (Tokod) és 18 község.

A Tankerületi központ fenntartásában 16 általános iskola végez általános iskolai oktatást 26 feladatellátási helyen, 2 gimnázium felelős a továbbtanulók oktatásáért (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, közülük a Dobó Gimnáziumban nyolc évfolyamos képzés is megtalálható). A Tankerület fenntartásában működik emellett 3 alapfokú művészeti iskola (zeneiskola) és egy készségfejlesztő, fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola, melynek működési területe az egész járásra kiterjed. Esztergomban található ezen kívül egy középiskolai kollégium is a Tankerület fenntartásában.

Az Esztergomi Járás településein a magyar többségű lakosság mellett a Magyarországon törvényben elismert 13 nemzetiség közül két nemzetiség él nagyobb létszámban: a német és a szlovák. Az ezen nemzetiséghez tartozók 9 általános iskolában választhatnak gyermekeiknek nemzetiségi oktatást is. Azon iskolák, amelyekben a nemzetiségi oktatás is választható, a leendő elsősöknek szóló tájékoztató mellett megjelentetik az intézményben elérhető nemzetiségi oktatást bemutató ismertetőt, emellett az ezen oktatást választók részére a jelentkezési adatlapot is.

Minden iskolát választó szülőnek és érdeklődőnek hasznos tájékozódást kívánunk!


Intézményeink listáját és a linkeket itt találja.


A témához kapcsolódó további híreink:

Felhívás a tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására 2021/2022.tanévre
A Tatabányai Tankerületi Központ 68/2021. (II.26.) számú határozata
Tájékoztató az általános iskolai körzetek kijelöléséről