Pályázati azonosító: TOP_PLUSZ-3.3.3-23-KO1-2024-00002
Kedvezményezett: Esztergomi Tankerületi Központ
Támogatás összege: 131.093.316 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: A Tokodi Hegyeskő Általános Iskola épületének felújítása, korszerűsítése
Projekt helyszíne: 2531 Tokod, Béke utca 26.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.12.31.

Az Esztergomi Tankerületi Központ közel 131 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el Tokod község általános iskolájának felújítására, energetikai korszerűsítésére.

 A projekt közvetlen célja az iskola infrastruktúrájának fejlesztése, a 2008-ban épült új épületszárny felújítása, a meglévő műszaki problémák megoldása. Ezzel a beruházás a közoktatás színvonalának fejlesztését célozza Tokod községben.

 A tokodi iskola épülete 2008-ban ki lett bővítve egy új épületszárnnyal. A bővítés során kialakított épületrészeken jelentős beázások tapasztalhatók hosszabb ideje. A tervezett beavatkozás elsősorban a bővítmény tetőszerkezetének felújítását, víz- és hőszigetelését, kisebb belső felújítást, valamint napelemek telepítését foglalja magában.

 A várhatóan 2025-2026-ban megvalósuló beruházás során megtörténik a tornaterem tetőszerkezetének vízszigetelése, a beázások megszüntetése. Szintén része a projektnek a tornaterem fedés cseréje, az erősen károsodott eresz csomópont helyreállítása. Az energiafogyasztás csökkentését szolgálják a tetőre telepíteni tervezett napelemek. Emellett projektarányos akadálymentesítés is megvalósul az épületben, amely elsősorban a bejárathoz vezető rámpa kialakítását tartalmazza.

 A projekt megvalósításával az alábbi eredmények érhetők el:

- a jelenleg itt tanuló 170 diák, valamint az itt dolgozó 21 szakember számára biztosít jobb tanulás és munkakörülményeket a fejlesztés,

- a sajátos nevelési igényű (SNI-s) és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel élő (BTMN-s) diákok felzárkózását segítő fejlesztő szoba is megújul, tovább növelve az ő tanulási esélyeiket, beilleszkedésüket,

- a napelemeknek köszönhetően a rezsi költség kb. 20%-kal csökken,

- a CO2 kibocsátás évi 1,4 tonnával kevesebb lesz,

- a projektarányos akadálymentesítés következtében az épület mindenki számára egyformán elérhető lesz.