Pályázati azonosító: TOP_PLUSZ-3.3.3-23-KO1-2024-00001
Kedvezményezett: Esztergomi Tankerületi Központ
Támogatás összege: 662.755.054 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium épületének felújítása, korszerűsítése
Projekt helyszíne: 2510 Dorog, Otthon tér 3.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.12.31.

Az Esztergomi Tankerületi Központ közel 663 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el Dorog város egyetlen középiskolájának felújítására, energetikai korszerűsítésére.

 A projekt közvetlen célja az iskola infrastruktúrájának fejlesztése, a több mint 50 éves épület jó állapotba hozása. Ezzel a beruházás a közoktatás színvonalának fejlesztését célozza Dorog városában.

 Az épület állaga az elmúlt évtizedekben leromlott, felújításra szorul. A fejlesztés elsősorban az épület tetőszerkezetének felújítását, víz- és hőszigetelését, valamint az energetikai korszerűsítését foglalja magában. A beruházás legfőbb indokát az jelenti, hogy a tetőszerkezet több helyen is beázik, az iskola fenntartási költsége pedig magas az elavult nyílászárók és a szigetelés nélküli külső falfelületek és födém miatt.

 A várhatóan 2025-2026-ban megvalósuló beruházás során megtörténik a tető felújítása és szigetelése, a beázások megszüntetése. Szintén sor kerül az épület teljes külső hőszigetelésére, az elavult nyílászárók cseréjére, és a fűtési mód megváltoztatására. Ennek keretében hőszivattyús fűtés kerül kialakításra. Az energiafogyasztás csökkentését szolgálják a tetőre telepíteni tervezett napelemek. A tornaterem gépi szellőzésének, valamint egyes helyiségcsoportokban a légkondicionálás kiépítésére is sor kerül. Emellett részleges belső felújítás is megvalósul a fejlesztések keretében - akadálymentes mosdó kialakítása, fejlesztő szoba felújítása.

 A projekt megvalósításával az alábbi eredmények érhetők el:

a fűtés és melegvíz előállítás jelenlegi 40 millió forint körüli éves költsége több mint 50%-kal csökken,

a CO2 kibocsátás kevesebb, mint a jelenlegi harmadára csökken 170,8 tonnáról kb. 55 tonnára,

a projektarányos akadálymentesítés következtében az épület mindenki számára egyformán elérhető lesz,

a jelenleg itt tanuló 280 diák, valamint az itt dolgozó 39 szakember számára biztosít jobb tanulás és munkakörülményeket a fejlesztés,

az SNI-s és BTMN-s diákok felzárkózását segítő fejlesztő szoba is megújul, tovább növelve az ő tanulási esélyeiket, beilleszkedésüket.