Sikeres a Darts Matek

Publikálva: 2023. március 24.

Már 10 iskola használ játékos interaktív oktatási segédeszközt a Balassagyarmati Tankerületben

A Darts Matek egy egyre népszerűbb oktatási szoftver, amely digitalizált darts tábla használatával segíti a tanulókat matematika élményszerű megismerésében. A szoftvernek a három éves teljes iskolai licenszét vásárolta meg a Balassagyarmati Tankerületi Központ annak a tíz, fenntartásában működő iskola számára, akik érdeklődtek az innovatív oktatási eszköz iránt. A közelmúltban a Rétsági Általános Iskolában szervezték meg a programhoz kapcsolódók számára azt a bemutató foglalkozást, amelyen a szaktanárok jobban megismerkedhettek a Darts Matekkal, elsajátíthatták a használatához szükséges tudást, valamint módszertani segítséget is kaptak.

A pedagógusok az iskolai számítógépekre való letöltést követően ki is próbálták a diákokkal a szoftvert. A tapasztalatok és visszajelzések pedig pozitívak: a tanulók szinte észrevétlenül sajátítják el a matematika alapjait, a már meglévő tudásukat pedig fejlesztik. Alsó tagozatban elsősorban a számfelismerés, a matematikai alapműveletek és a kombinatorika oktatásához, illetve fejszámolás gyakorlásához találták kiváló lehetőségnek a pedagógusok a programot. Felső tagozatban pedig – köszönhetően annak, hogy különböző nehézségi szinteket lehet alkalmazni – a legkülönfélébb műveletek gyakorlását segíti. Sokféle módon és foglalkozáson lehet vele színesíteni a tananyagot: a programot használó pedagógusok egy része tanórán kívüli, egyéb foglalkozások (például szakkörök, tehetséggondozó foglalkozások) keretében használja a Darts Matek adta lehetőségeket, mások a matematika órákba rendszeresen beleépítve alkalmazzák. 

 

A Darts Matek előnyei közül kiemelték: a tanórák hangulati előkészítését segíti, egyaránt fejleszti a fejszámolást és az IKT eszközök használatát, változatos gyakorlási lehetőséget biztosít. Azokban az intézményekben, ahol egyes diákok tanulási nehézséggel küzdenek, illetve szükséges matematika tantárgyból a felzárkóztatás, ott is fejlődést lehet elérni: a program nehézsége és összetettségének mértéke igény szerint állítható be, személyekre szabható ütemben tudnak a tanulók haladni, ezáltal több sikerélményhez jutnak.

A Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában pedig nem csak a matematika órákat színesíti a Darts Matek, hanem a mindennapos testnevelést is: szerintük ugyanis a darts, mint játék kiválóan kombinálható a matematika tanórán elsajátított számolási technikával, így könnyedén, játszva, tanulhatnak a diákok. 

 Összességében a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák tapasztalatai már az első alkalmak után is pozitívak: a diákok érdekesnek találják a programot, aktívan bekapcsolódtak az órákba, szívesen oldják meg a feladatokat, a matematikából gyengébb képességű diákok pedig sikerélményhez jutottak. A pedagógusok azt is remélik, hogy a Darts Matek alkalmazásával a tanulók jobban megszeretik a matematikát, koncentrációjuk, digitális tudásuk is fejlődik, ezáltal a kompetenciamérés eredményeik is pozitív irányba mozdulnak el. 

Menü

Navigáció