A Szegedi Tudományegyetem kiemelt partneri címe és az ahhoz kapcsolódó tábla átadó ünnepségét tartották pénteken a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban.

Teleki-Szávai Krisztina és prof. dr. Zakar Péter avatta fel a táblát

Fotó: Für Henrik


Zámori Ida, az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, a Szegedi Tudományegyetem és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium egy évvel ezelőtt újította meg 30 éve fennálló együttműködését. Mint kiemelte, témanapokkal, workshopokkal, egyetemlátogatással és az Egyetem-tér című rendezvényükkel alkották újra értékközvetítő tevékenységüket.

 

– E programok kivitelezésében hatalmas szerepet vállalt az egyetem, Gyula városa és a Gyulai Tankerületi Központ – tette hozzá. 

 

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta, a versenyképes tudás és a minőségi oktatás társadalmi és gazdasági fejlődésünk alappilléreit jelentik. 

 

– Az egyetem és a gimnázium célkiűzései ezeken a pontokon közösek, ennek jegyében kezdődött meg az együttes munka immáron 31 évvel ezelőtt – tette hozzá. – Az elmúlt tanévben professzorok, oktatók, egykori erkeles egyetemi hallgatók, gimnáziumi tanárok és diákok közösen megálmodott projekteket hoztak létre.

 

Kitért arra, hogy a nagyszerű kezdeményezésekben aktív szerepet vállaltak Gyula munkaerő-piaci szereplői is, hiszen az együttműködés nem titkolt célja a gyulai és a Békés vármegyei fiatalok helyben maradásának előmozdítása.

 

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta, mind a gimnáziumnak, mind az egyetemnek létérdeke az együttműködés.

 

– Az egyetemnek létérdeke, hogy ismerje a közoktatás folyamatait, és minél inkább fel tudja készíteni a diákokat az egyetemi életre – fogalmazott. – Az egyetemi élet nem jobb vagy rosszabb, hanem más, mint a gimnáziumi légkör. Hogy miben más, abban próbálnak meg az egyetem Gyulára ellátogató munkatársai is segítséget nyújtani. Kiemelte, a gimnáziumi és egyetemi tanulmányoknak a szabadság mellett van egy közös vonatkozása. Akik később visszagondolnak ezekre az évekre, mindannyian ezeket az esztendőket tartják a legszebbeknek.

 

A program következő részében prof. dr. Molnár Gyöngyvér, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet vezetője tartott előadást Mesterséges intelligencia az oktatásban: lehetőségek, kérdések és megoldások címmel.

 

forrás: BEOL.hu

fotó: Für Henrik