A Szegedi Orczy István Általános Iskola „Fedezzük fel együtt a világot!” felhívással közös világjáró útra invitálta az intézmény diákságát. A Diákönkormányzat létrehozta az Orczy Travel utazási irodát, és négy kontinens tizenhárom országát bemutató kiállítás megszervezésével elérte azt, hogy egy csodás júniusi napon az iskola minden diákja külföldi élményekkel gazdagodott.

A tanév utolsó hónapja lázas készülődéssel telt a Szegedi Orczy István Általános Iskolában. A Diákönkormányzat létrehozta az Orczy Travel utazási irodát, megtervezte az iroda logóját és megkezdte annak a kiállításnak a megszervezését, amely garantálta, hogy minden diák ízelítőt kapjon négy kontinens tizenhárom országának életéből, kultúrájából, hagyományaiból.

Az osztályok országokat választhattak maguknak, és kreatív előzetes feladatokat kellett megoldaniuk. A tanulók óriási lelkesedéssel fogtak a munkához, plakátokat, újrahasznosított anyagokból selfie falakat, maketteket és játékos feladatokat gyártottak. A felsősök színvonalas prospektusokat készítettek a nevezetességekről, TikTok-videóban népszerűsítették az országot. A szülők is magukénak érezték a feladatot, gyűjtötték és rendszerezték a tárgyi emlékeket, ételeket készítettek.A 2023. június 14-én megvalósított utazáshoz természetesen volt útlevél, sőt pecsét is, amely az útlevélben igazolta az ország meglátogatásának tényét.

 

„A DÖK-napon megrendezett utazási kiállításon az egész iskola megmozdult. Az eseményt a szülők számára is nyitottá tettük, akik lelkesen vállalták az aktív részvételt az osztályok standjának működtetésében. Reggel 8 és 9 óra között a tizenhárom ország felállította a kiállítói pultját…

Az érdeklődő szülők és a meghívott látogatók jelenlétében ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az utazási kiállítás. A színes forgatagban mindenki jól érezte magát, hasznos, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerzett az országok természetföldrajzáról, kultúrájáról. Megismerhették a különböző használati tárgyakat, nemzeti ételeket. A szelfie pontoknál fényképeket készíthettek, kipróbálhatták a hennafestést, a japán írást. a gyerekek lelkesen gyűjtötték az útlevelekbe a pecséteket, és oldották meg a játékos feladatokat. Külön öröm volt számunkra, hogy a kiállításunkra Törökországból és Algériából is érkeztek vendégek, akik személyes jelenlétükkel is segítették az adott országokat. A nap csúcspontja a kiállítást záró nemzetek táncháza volt, ahol minden ország bemutatta jellegzetes táncát. Hatalmas, önfeledt fiestahangulat alakult ki, ahol az egész iskola együtt táncolt és tapsolt a fellépőkkel.” - mondta Fodorné Kardos Judit iskolaigazgató.Zárásként díjakat osztottak ki a legszebb kiállítói stand, a legkreatívabb prospektus, a legötletesebb TikTok-videó, a legjobb népviselet és a legjobb tánc kategóriákban. Az iskola alapítványának köszönhetően mind a 13 ország egy-egy díjjal gazdagodott. 

 

A rendezvény óriási sikerrel zárult a gyerekek és a szülők egyöntetű véleménye szerint, és ez a rendkívüli kezdeményezés még jobban összekovácsolta a kis közösséget.

 

Reméljük, az Orczy Travel jövőre is megszervezi az iskola diákságának világjáró utazását!