A 2022/2023. tanév a Szegedi Tankerületi Központ valamennyi köznevelési intézményében zavartalanul kezdődött meg. A szeptember máris rengeteg programot kínál, melyek megvalósítása szorgalmas előkészítő-lebonyolító munkát igényel. A hónap hangulatát mi sem érzékeltethetné jobban, mint egy-egy versrészlet.

„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.”


Petőfi őszről írott gondolatait nagyon sokszor idézik az iskolai tanévnyitó ünnepségeken, hiszen az ősz és az iskolakezdés szinte egyszerre hoz változást a családok életében. A Szegedi Tankerületi Központ minden intézménye túl van már a tanév első jelentős eseményén, a tanévnyitó rendezvényen. A 2022/2023. tanév beköszöntött, és rendíthetetlenül halad előre.

 

"Kertész leszek, fát nevelek,

kelő nappal én is kelek…”


 Az „Ökoiskola" címmel rendelkező Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola József Attila szavait hívta segítségül, hogy elmondja: a környezettudatosság és a fenntarthatóság szemlélete ebben az évben is prioritást élvez, folyamatos és töretlen az e téren végzett pedagógiai munka. Az új tanévben is erősíteni szeretnék a tanulók természethez való kötődését, melynek egyik iránya a kertészkedés. Törekvéseik megvalósításához - a tankerület támogatásával - új eszközöket, vetőmagvakat is beszereztek, és a munka megkezdődött.

 

„Kívánok neked annyi napfényt,
– ragyogni lásd az életet.
Kísérjen jó kedv, öröm, élmény,
szeretet, álom, élvezet.”

 

A Béke Utcai Általános Iskolában megszervezésre kerülő Retro Családi Napról Aranyosi Ervin „Kívánok…” című verse jut eszünkbe. Az intézmény szeptember 24-én nagy szeretettel várja tanulóit és családtagjaikat egy jóhangulatúnak ígérkező közösségi programra. Az esemény régi és új dolgokkal fűszerezett kínálatában van élménypedagógiai és kézműves foglalkozás, retro játékok, diafilmvetítés, robotbemutató, ügyességi verseny, selfi szoba és még megannyi érdekesség. A retro hangulat kedvéért mindezt zsíroskenyér, virsli, popcorn, vattacukor finomítja.

 

„Könyv, toll, tinta, ceruza,
rontom-bontom,
kezdődik az iskola,
csak aszondom.”

 

Weöres Sándor sorait a kis óvodások is jól ismerik. Számukra az iskolaelőkészítő, érzékenyítő programokat az általános iskolák már javában szervezik. A jövő tanévi beiskolázást előkészítő tevékenység sok helyen már szeptemberben elkezdődött. A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola például „Észpörgető”, a Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola „ZríNyitogató” címmel hirdeti iskolába csalogató programját.

 

„Ah, vége, vége! Vagy ki tudja?
Diák marad az ember, amig él.
Leczkéjét a sirig tanulja,
Nehezebbet folyvást a réginél.”

 

Szeptemberben folytatódnak a Szegedi Tankerületi Központ által múlt tanévben útjára indított intézményi workshopok is, melyek célja, hogy havonta más-más köznevelési intézmény mutassa be jó gyakorlatait az érdeklődő szakemberek, társintézmények számára. Reviczky Gyula fenti sorai is jól érzékeltetik, hogy a programok az egymástól való folyamatos tanulást szorgalmazzák.

A programsorozat első szereplői 2022. szeptember 7-én a kompetenciamérés eredményeinek értékelését, elemzését ismertető Béke Utcai Általános Iskola, valamint 2022. szeptember 14-én a működését, feladatait átfogóan bemutató Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat volt.

 

A programokban gazdag szeptember máris előrevetíti, a következő hónapokban iskoláink kreatívan, sokoldalú szakmai eseményt valósítanak meg diákjaikkal.