Július végéig tekinthető meg a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében nemrégiben megvalósuló megyei csendéletfestő verseny alkotásaiból készült kiállítás. A „Varázsecset” elnevezésű vetélkedő évről évre nagy népszerűségnek örvend a képzőművészet iránt érdeklődő diákok táborában.

A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola életében több évtizedes hagyomány a „Varázsecset” elnevezésű megyei csendéletfestő verseny megrendezése, mely idén is lázba hozta a képzőművészet iránt érdeklődő diákokat.

 

A kétfordulós művészeti esemény során a gyerekek saját intézményükben megfestett munkáikkal pályázhattak. Külön kategóriában indulhattak a művészeti iskolák diákjai, valamint a vizuális kultúrát általános iskolai képzés keretei között tanuló gyermekek, illetve idén a középiskolások is helyet kaptak a verseny mezőnyében. Általános iskolai kategóriában négy korcsoport versengett.

 

A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri értékelte, majd a kiválasztott alkotások készítői részt vehettek a Gedóiban megrendezett festőverseny döntőjén.

Az első fordulóra közel 200 alkotás érkezett, majd az előzsűrizés alkalmával 91 versenyző kapott lehetőséget a továbbjutásra.

 

A helyszíni döntőre 2023. május 17-én került sor, ahol a beállított csendéletek – ikebanák, népművészeti tárgyak, drapériák, zöldségek, gyümölcsök – dekoratív megfestése volt a cél. 12 beállításból választhattak a résztvevők.

 

„A csodálatos virágkompozíciókat népművészeti tárgyak is színesítették, ezzel közelebb hozva a gyermekekhez a népi kézművesség gazdag szín- és formavilágát. A versennyel egyidőben a jelenlévő rajztanárok között szakmai tapasztalatcsere zajlott. A döntőben elkészült festmények értékelésére – az előző évekhez hasonlóan - rangos szegedi művészek kaptak felkérést Pataki Ferenc festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész személyében.” – mondta Gyurikné Vass Angéla, a szervező iskola igazgatója.

 

Az alkotásokból látványos kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, mely intézmény az ünnepélyes díjkiosztásnak is otthont adott.

 

A tárlatot, mely 2023. július végéig látható, a Magyarországi Rajztanárok Országos Egyesületének képviseletében Fiedler Judit nyitotta meg.

 

A rendezvény célja a természet szépségeinek befogadása, megjelenítése, a népi hagyományok, valamint a múzeumba járás kultúrájának népszerűsítése. A kiállítás bemutatkozási lehetőséget biztosít mind a tanulók, mind tanáraik részére az iskolájukban végzett minőségi alkotómunka prezentálására…” – zárta gondolatait Gyurikné Vass Angéla igazgató asszony.