A Rókusi Általános Iskola a nyár folyamán izgalmas vándortábori programokkal tartotta edzésben tanulóit. A kalandokban részt vevő diákok két bringás és egy erdei tábor élményeivel láthatnak neki az új tanévnek.

A 2017-ben elindult Vándortábor Program keretén belül 2022-ben az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos támogatásával vízi, erdei, zarándok és kerékpáros vándortáborokra jelentkezhettek az érdeklődő diákok. A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

 

A vándortáborok lehetőséget kínálnak a gyermekeknek, hogy aktívan és tartalmasan töltsék el a nyári szünidejüket, közösségi élményeket szerezzenek, megismerjék hazánk élővilágát, csodás tájait, kulturális értékeit. 

 

A Cserhát-Börzsöny-Dunakanyar útvonalon a Rókusi Általános Iskola 16 tanulója bringázott június 29-től július 5-ig. Összesen 220 km-t tettek meg.

 

A túra útvonala Somoskőújfalutól Ipolytarnócon, Hollókőn, Bánkon, Szokolyán és Esztergomon át vezetett. Révvel átkeltek a Dunán, megcsodálták a Dunakanyart, és Esztergomban a Bazilika kupolájából is megtekintették a tájat.

Augusztus elején a Balaton-felvidéken az iskola 21 tanulója bringázott, ők 210 km-t teljesítettek dimbes-dombos tájakon. Útjukat Nemesvámoson kezdték meg, és Gyenesdiáson fejezték be. A gyerekek nagy örömére a hét folyamán többször fürödhettek a Balatonban. Számos nevezetességet megtekintettek, például Hegyes-tű, Káli-medence, Kőtenger, Theodora-forrás, Szigligeti vár, Felsőörsi Árpád-kori templom.


Júliusban - az erdei vándortábor keretében - az intézmény 8 diákja túrázott a Bakonyban. Bakonybélből indulva közel 80 km-es körtúrát tettek meg. 

 

Jártak a Kerteskői-szurdok 30-40 méteres sziklafalai között, lábukat patakvízben mosták, meghódították a Bakony legmagasabb csúcsát, a Kőris-hegyet, kilátókra másztak fel, strandoltak, számháborúztak. Az erdő hangulata, a közös élmények mindent feledtettek.

 

„Jövő nyáron újra várnak minket a vándortáborok!” – zárta beszámolóját az iskola két képzett túravezető pedagógusa, Kovács Katalin Judit és Bukor Edit.

 

Fotó: Egy kis pihenés bringázás közben