2019. március 21-én 50 éves időkapszulát bontottak ki a Rókusi Általános Iskolában.

1969. március 21-én az intézmény akkori diákjai és tanárai időkapszulát helyeztek el a Rókusi Általános Iskola épületének falában azzal a szándékkal, hogy üzenetet hagyjanak a jövő generációjának.

A kapszulát 50 évig őrizte békésen az idő.

2019. március 21-én aztán nagy érdeklődés közepette bontották ki az egykori Szilágyi Erzsébet Úttörőcsapat falba rejtett üzenetét, mely az akkori államforma fennmaradásának gondolata mentén a Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára íródott a múltban.

A „Pajtások” megszólítású félévszázados üzenethez az egykori diákéletre jellemző tárgyak is tartoztak, így piros nyakkendő, valamint kisdobos és úttörő tagsági igazolványok is előkerültek a falba vájt üreg mélyéről.

A kapszula egyeseknek emlék, másoknak igazi történelmi csemege, melynek elhelyezése óta nagyot változott a világ. Az intézmény pedagógusai, jelenlegi és egykori diákjai - talán épp ezért a kettősségért - különösen nagy izgalommal és érdeklődéssel készültek a hatvanas évekből érkező üzenet fogadására. A fiatalabbak a könyvekből szerzett ismeretekre támaszkodva, az idősebbek pedig diákéveiket visszaidéző nosztalgiával várták a kőtábla kibontását. A munka elvégzéséhez szükséges kalapácsot és vésőt Kókai Gyula intézményvezető személyesen tartotta a kezében.

Az eseménynek külön érdekessége, hogy a pedagógusok közül ketten is a nagy múltra visszatekintő iskola kisdiákjaként lehettek részesei az időkapszula 50 évvel ezelőtti elhelyezésének.

A falba vésett üreg természetesen nem marad üresen. A jövő nemzedékének szóló új üzenet megfogalmazását és a jelenkori relikviák összeállítását érintően egyelőre a tanulók, pedagógusok ötleteire vár az intézmény.