A Szegedi Dózsa György Általános Iskola vallja, nem kellenek szavak ahhoz, hogy üzenni tudjon a jövő generációinak. Elegendő fát ültetni. A faültetés olyan tevékenység a jelenben, amely sok-sok év, évtized múlva, a jövőben a múlt üzenetét hordozza. Az üzenet pedig egyértelmű: hit a fenntartható fejlődésben, a természet erejében, az egészségben. Hit az életben és az élni akarásban!

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2023 őszén faültetési akciót kezdeményezett az elballagó osztályok számára.

Az Egyesület és az iskolák célja közös, hiszen mindannyiunk felelőssége, hogy egy élhetőbb környezetet teremtsünk a jövő generációinak, és elindítsuk gyermekeinket azon az úton, amelyen környezettudatos felnőttekké válhatnak.

A program során a vállalkozó szellemű diákok őshonos facsemetéket ültethetnek el intézményük udvarában vagy egy arra kijelölt helyen, és ballagásuk alkalmával emléktáblát helyezhetnek el a fa mellé. Cél, hogy „az elballagó évfolyamok ne héliumos lufik eregetésével hagyjanak örök emléket maguk után.

A Szegedi Dózsa György Általános Iskola két 8. évfolyamos osztálya is csatlakozott a fatelepítési akcióhoz.

Tették ezt azért, mert általános iskolai tanulmányaik során számtalanszor hallottak már a fenntarthatóságról, környezetünk védelméről, ökológiai lábnyomunkról, és arról, hogy tenni a jövőért mindenki tud, cselekedni pedig bármikor lehet.

Ők ezúttal fát ültettek.

Mindkét osztály az égerfát választotta. November 16-án délelőtt megkapták a két facsemetét, amelyeket Dr. Serfőző Levente plébános úr engedélyével még azon a napon elültettek a Felsővárosi Szent Miklós Plébánia kertjében.

Az iskola ezzel az akcióval is azt igazolta, hogy 2020-ban méltán nyerte el az Ökoiskola címet. Ez a cím azon intézmények elismerése, amelyek átgondoltan és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, az egészségneveléssel, valamint a globális felelősségvállalás kérdésével.

„Mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy mit tud megtenni közvetlen környezetében azért, hogy a Föld újabb lélegzetvételhez jusson. Hagyjuk élni a bolygót, adjuk meg a lehetőséget még számtalan generációnak, hogy itt nőhessen fel!” – ezek a gondolatok vezérelték őket, hogy csatlakozzanak a fatelepítési programhoz.

A gyerekek érezhették, hogy kétkezi munkájukkal életteret adtak egy növénynek, és emléket hagytak magukról a jövőnek. A kezdeményezésből pedig hagyomány is lehet. A mindenkori végzősök a Plébánia kertjében a későbbiekben is elültethetik fáikat, így lesz egy hely, ahol összegyűlhetnek majd, és az iskolai emlékeket felidézve egy kicsit elidőzhetnek a fák árnyékában.