Debrecen város főterén új rekord felállítására került sor április 11-én, a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának 175. évfordulója alkalmából. A Debreceni Szakképzési Centrum három intézménye, kiegészülve a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákjaival, 2180 darab péksüteményt készített el.

A Debreceni Tankerületi Központ részéről közel 1000 diák vett részt az eseményen, hogy megkóstolja Debrecen új gasztronómiai specialitását, a debreceni batyut, amely leveles tésztába csomagolt debreceni párost, sajtokat és medvehagymát tartalmaz. A recept megálmodói a Hajdúsági Gasztronómiai Klub séfjei voltak, akik az elkészítés folyamatát is végig kontrollálták.

Az eredeti cél 1849 batyu elkészítése volt, amelyet további 331 darabbal kiegészítettek arra emlékezésül, hogy Debrecen pontosan ennyi éve kapta meg a szabad királyi város címet. A rekordkísérlet lezárásaként fontos cél volt, hogy milyen sebességgel sikerül kiosztani a péksüteményeket, amely végül 280 másodperc alatt teljesült.

Galéria: Szoboszlói Úti Általános Iskola

Galéria: Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola

Galéria: Debreceni Benedek Elek Általános Iskola

Galéria: Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium

Galéria: debreceni batyu

Galéria: Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszönti a tanulókat