A szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazi kedvcsináló projekthéttel indította az új tanévet. A Robotcsámborgás program keretében az intézménybe érkező robot és fejlesztőjáték a tanulók érdeklődéséhez nagyon közel álló elfoglaltsággal tette izgalmassá szeptember elejét.

Az intézmény az elmúlt egy-két évben fordult komolyabban a robotika irányába. Ezen az úton haladva a 2018/2019. tanévben bekapcsolódott a Micro:bit botorkálás nevű programba, amelyet az ELTE T@T laborja indított el az ARM Hungary-vel együttműködve. A cél az volt, hogy a diákok játékos programozási, kódolási tevékenységeken keresztül megismerhessék, kipróbálhassák az eszközben rejlő lehetőségeket, és ezzel is fejlődjön informatikai gondolkodásuk. Az iskola 1 hónapig használhatta díjtalanul az eszközöket. Mondani sem kell, a programnak óriási sikere volt a tanulók körében, ezért az intézmény vezetősége igyekezett új lehetőségek után nézni.

2019 januárja kétféle újdonsággal érkezett.

Az Edison Futam keretében az iskola felső tagozatos tanulói informatikaórákon ismerkedtek két kis Edison robottal. Két hét után fájó szívvel búcsúztak el az eszközöktől.

A Robotcsámborgás program keretében januárban érkezett meg az intézménybe egy Blue-Bot padlórobot is. Ez az eszköz főként az alsós tanulók algoritmikus gondolkodását, problémamegoldó képességét, kreativitását fejleszti. Sajnos két hét után ezt a kis robotot is tovább kellett küldeniük.

Az új tanév aztán újabb lehetőségeket hozott.

A Robotcsámborgás program keretében a 2019/2020. tanév szeptemberében ismét egy Blue-Bot padlórobot érkezett az iskolába. Ezúttal a csomag a Scottie Go! fejlesztőjátékkal is kibővült. A diákok már ismerősként üdvözölték a kis robotméhecskét, és rutinosan kódoltak különböző feladatokat vele.

A különböző robotikai eszközök sikerét látván az intézmény saját eszközök beszerzésének irányába fordult. A fenntartó támogatásával ez ideig is több robothoz juthattak már. Ezt az eszközkészletet a későbbiekben is bővíteni kívánják.

„Bízom benne, hogy tanulóink továbbra is érdeklődéssel tekintenek a robotikára, sikeresen használják az eszközöket a tanórákon, valamint tervezem, hogy a Digitális Témahéten a diákok szüleiknek is bemutathassák a robotok programozását.” – mondta a program élharcosa, Kecskésné Bujdosó Judit, az intézmény lelkes számítástechnika-tanára.