Az egészséges életmóddal kiemelten foglalkozó, sportorientációjú és ökoszemléletű Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában különösen hangsúlyos az egészség megőrzésének kérdése, illetve az immunrendszert próbára tevő külső hatások iskolai keretek között történő kezelése. Céljaik elérése érdekében számos lehetőséget megragadnak, közöttük találjuk a tanulók körében igen népszerű sószobát is.

Immunrendszerünket egyre nagyobb mértékben teszik próbára különböző káros környezeti hatások, füst, kipufogógázok, nagy mennyiségű szálló por, pollenek. A légszennyezettségre és az egyéb okokra, például vírusos fertőzésekre visszavezethető légúti megbetegedések negatívan hatnak a tanulók iskolai munkájára is, hiányzáshoz, lemaradáshoz, teljesítményromláshoz vezethetnek.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola egyebek között sószoba működtetésével veszi fel a harcot a tanulók életminőségét és iskolai teljesítményét negatívan befolyásoló fenti jelenséggel szemben.

A speciális helyiség levegőjében szálló sókristályok részecskéi belélegezve kedvezően hatnak a légutakra, segítik azok egészséges működését, tisztulását, gátolják a gyulladások kialakulását, erősítik az immunrendszert, és pozitív irányban befolyásolják a közérzetet.

Az iskolai sóterápia leginkább preventív célokat szolgál, de a már meglévő betegségek (asztma, légúti allergiák, makacs köhögés stb.) kiegészítő kezeléseként is eredményesen alkalmazható.

A Vörösmartyban kialakított helyiség tanítási órák és tanórán kívüli foglalkozások, szabadidős tevékenységek (meseolvasás, társasjátékozás stb.) kedvelt helyszíne.

„Jelenleg fejlesztés alatt áll iskolánk sószobája, hogy minél hatékonyabban ki tudja fejteni jótékony hatásait. Hamarosan azonban újra használatba vehetik diákjaink.” – zárta a terápiás helyiségről és annak előnyeiről szóló ismertetőjét Erdei Ágnes, intézményvezető-helyettes asszony.