A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium - a tőle megszokott módon - e tanév végére is számos kiemelkedő versenyeredményt mutathat fel. Az előkelő helyezések között több is van, amely nemzetközi színtérre kalauzolja a versenyzőket, és országhatáron túlmutató elismerést hoz diáknak, pedagógusnak, iskolának egyaránt.

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban talán nem is oktatnak olyan tantárgyat, amelyből a diákok ne értek volna el már jelentős sikereket. A kiemelkedő eredmények gyakran nemzetközi színtérre vezetnek. Csak a második félévi versenyeredményeket és csakis a nemzetközi érintettséget áttekintve is megállapítható: az intézmény kiváló tehetséggondozó műhely.

 

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen az RMG két tanulója, Kovács Viktória és Tóth Regina a Rákdiagnosztikai reagensrendszer fejlesztésecímű projektjükkel az I. helyen végeztek, és egyúttal elnyerték a jogot, hogy ősszel hazánkat képviseljék az Európai Unió Fiatal Tudósainak Versenyén. A diákok célja egy olyan alternatív lehetőség kidolgozása volt, amely a rákdiagnosztika által már alkalmazott szűrőprogramok mellett kiegészítő megoldása lehet a betegség korai felismerésének. Konzulensük: Bán Sándor.

 

Lezajlott az Athletica Galactica, a Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia kiemelt válogatóversenye is. Az itt elért eredmények alapján a csillagászati diákolimpiai csapattagságra esélyes 10 tanuló mezőnyében a 2. helyen áll Kinyó András. A 10 tanuló közül az egész nyáron át tartó felkészítést követően a legjobb 5 olimpikon utazhat a 15. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára Kutaiszibe, Grúziába. Felkészítő tanárok: Antosné Somogyi Anikó, Csányi Sándor, Gutai Árpád és Riener Ferenc.

 

A Nemzetközi Biológiai Diákolimpia válogatóversenyén is sikerült nemzetközi vizekre evezni. Szalay Tamás Soma 2. helyet szerzett, így kivívta a jogot, hogy a magyar csapat tagjaként részt vegyen a nyáron, Örményországban megrendezésre kerülő versenyen. A válogatón Gyémánt Dóra Alexandra az 5. helyen, míg Kovács Viktória a 6. helyen végzett, ők póttagok lettek. A kiváló eredményt elérő diákok tanárai: Gál Viktória és Bán Sándor.

 

A Brain Bee angol nyelvű Nemzetközi Idegtudományi Verseny magyar válogatóján Wodala János Dániel 2. helyezett, míg Bősze Boldizsár 3. helyezett lett. A diákok a döntőn 12 társukkal együtt szóbeli megmérettetésen érték el a kimagasló eredményt, amelynek jutalmául mindketten Freund Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének személyes dedikációjával ellátott anatómiatankönyvet, valamint egy iPad tabletet is nyertek. A diákok önálló felkészülését Seres Ádám Zoltán és Bán Sándor segítette. 

 

Sikereket hozott a 2022-es Matematikai Diákolimpia válogatóversenye is, melynek eredményeként Fülöp Csilla bekerült a Közép-európai Nemzetközi Diákolimpia (MEMO) magyar csapatába. Felkészítők: Mike János és Schultz János. Az augusztusban esedékes nemzetközi megmérettetés házigazdája Bern lesz.

 

Az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáján (EOES) áprilisban a 7. helyezett „A” jelű magyar csapat biológus tagjaként Kovács Bereniké Dorka ezüstérmet szerzett. A versenyt idén a csehországi Hradec Kralové-ban rendezték 18 ország 43 csapatának részvételével. Felkészítő tanár: Bán Sándor.

 

Az ELTE Természettudományi Karán, 2022 tavaszán bonyolították le a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészítőjét és válogatóját. A kéthetes megmérettetés összesített eredménye alapján a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, Viczián Dániel 5. helyezést ért el, melynek köszönhetően a magyar csapat tagjaként képviselheti hazánkat a jövő évi Mengyelejev Diákolimpián (IMChO). Felkészítő: Szivós Ádám.

 

Az Európai Leány Informatikai Diákolimpia (EGOI) magyar versenycsapata sem maradhat radnótis diák nélkül. A válogatón elért eredményei alapján Fülöp Csilla bekerült a négyfős magyar stábba. A csak lányok számára szervezett versenyt először 2021 júniusában rendezték meg Zürichben. Az idei megmérettetésnek októberben a törökországi Antalya ad otthont. Felkészítő: Dr. Kelemen András.

 

A 2022 áprilisában, ezúttal hazai környezetben, Egerben megrendezett Európai Leány Matematika Diákolimpián (EGMO) a magyar csapat bravúrosan teljesített. Egyéniben, a magyar csapat legerősebb tagjaként, Fülöp Csilla aranyérmet szerzett. Két feladat kiváló megoldásával járult hozzá a magyar „B” csapat teljesítményéhez Beinschroth Ninett. Felkészítő tanáraik: Schultz János és Mike János.

 

2022. március 18-án rendezték meg a Kísérletes Tudományok Európai Diákolimpiája (EOES) országos válogatóversenyének kémia tantárgyi döntőjét, amelyen az RMG két tanulója is érdekelt volt. Viczián Dániel a 3. (felkészítő: Szivós Ádám), Süli Ádám a 4. helyen végzett (felkészítő: Csúri Péter). Eredményükkel a nemzetközi versenyre utazó olimpiai csapatok póttagjai lettek.

 

Maga a Radnóti helyszínként is részese volt a nemzetközi eseményeknek. 2022. április 8-9-én itt rendezték meg a Tudományos Diákkörök XXII. Kárpát-medencei konferenciáját (TUDOK). A rendezvény a Kutató Diákok Országos Szövetsége, valamint a Kutató Diákok Alapítványa szervezésében, a Szegedi Tankerületi Központ támogatásával valósult meg. A konferenciára a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói három szekcióba kvalifikáltak, ahol kimagasló eredményeket értek el.

Orvostudomány, biotechnológia, farmakológia szekcióban a Konferencia nagydíját nyerte el „Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására” című pályamunkájával Kovács Bereniké Dorka és Szalay Tamás. Felkészítő: Bán Sándor és Borbola Andrea.

Irodalom és nyelvészet szekcióban I. díjat kapott a „Nyelv és tér – Zenta város nyelvi tájképe” című pályamunkáért Zentai Péter. Felkészítő: Huber Máté.

Műszaki tudományok, informatika szekcióban ugyancsak I. díjat kapott a „Dinamikus gráfábrázolási módszer súlyozott, összetett gráfok megjelenítésére” című pályamunkáért Kinyó András és Kovács Alex. Felkészítő: Gortva Tamás.

 

Láthatóan nagyon intenzív versenyfelkészítés folyik az intézményben, hiszen a fenti megmérettetések mellett számtalan országos, regionális, területi versenyen vettek részt a tanulók, és dobogós helyezés nélkül szinte sehonnan nem tértek haza.

 

Az eredményekhez szívből gratulálunk!