A 4. alkalommal megrendezett "Nem középiskolás fokon" című módszertani kiállításon tizennégy iskola huszonnégy művésztanára, vizuális kultúrát oktató pedagógusa mutathatta be diákjai alkotói tevékenységét. A tárlaton általános iskolások, gimnazisták, művészeti szakirányú oktatási intézmények fiataljainak alkotásait láthatták az érdeklődők.

2024. január 12-én tizennégy szegedi iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Rajz-művészettörténet Tanszékén.

A Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének támogatásával, Fiedler Judit rajztanár szervezésében megvalósuló programon szép számmal szerepeltek a Szegedi Tankerületi Központ intézményei is, így például a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Rókusi Általános Iskola, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium, a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, valamint a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum.

„Nem "kirakat-kiállítást" prezentálunk, mert a közönséget a hétköznapi közoktatás keretein belül zajló, rendkívül sokszínű alkotói munka realitásával szeretnénk szembesíteni.” – adták hírül a szervezők.

A célkitűzéseknek megfelelően a megnyitó után a pedagógusok tíz-tíz perces prezentáció formájában mutathatták be a diákjaikkal megvalósított művészeti projekteket. Összesen huszonnégy művésztanár, rajztanár, vizuális kultúrát oktató pedagógus engedett bepillantást a kulisszatitkokba. Az érdeklődők megismerhették, hogy a diákok milyen alkotói tevékenységet próbálhatnak ki a 45 perces tanórán vagy hosszabb művészeti órák, tagozati képzések, fakultációk alkalmával.

Legmagasabb létszámban a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum pedagógusai képviselték iskolájuk magas szintű művészeti oktatását, a részt vevő oktatók több mint egyharmada ebből az intézményből érkezett.

A kiállítás január 29-ig látható a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszékének Brüsszeli krt-i épületében.