A pandémia nem könnyíti meg az iskolák dolgát az ünnepi készülődés időszakában sem. Elhivatott pedagógusok szorgos munkájának köszönhetően azonban mindenhol karácsonyi hangulat uralkodik azt példázva, hogy a szeretet, az egymásra való odafigyelés a legnehezebb helyzeteken is átsegíthet bennünket.

A vírushelyzet nehézségeit feledtető szeretetteljes karácsonyi előkészületekre minden intézmény különösen nagy hangsúlyt fektet. Talán ez is a magyarázata annak, hogy a hagyományos ünnepváró programok mellett - vagy éppen helyett - egyre nagyobb teret kapnak egyéb ötletes megoldások is.

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában már az októberi ÖKO-hetet karácsonyi ízek és illatok uralták. A méhészet és a méz témájára épített „Mézesfalás sütiverseny” igazán remek előfutára volt az adventi periódusnak. Az édes programra az osztályok mézes sütit süthettek, majd azt jóízűen meg is ehették.

A Szegedi Gregor József Általános Iskola látványos Grincs-sarok kialakításával kedveskedett tanulóinak.

A napokban egy óriási Télapó is felkerült az épület bejáratának tetejére. A honlapon pedig verses adventi naptár teszi izgalmassá a várakozás perceit.

Több intézmény, köztük a Rókusi Általános Iskola is hasonlóan gondolkodott. Ünnepváró kalendáriuma naponta egy-egy újabb ablakkal várja a visszatérő látogatókat, akik mesékkel, kedves történetekkel, zenével, receptekkel, kreatív ötletekkel lehetnek gazdagabbak.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a Rókusvárosi II. Sz. Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola másik utat választott. Beiskolázási tevékenységüket is segítendő rajzpályázatot hirdetettek óvodások részére. Mindkét intézmény Devecsery László Cinegekarácsony című  meséjéhez várt illusztrációkat az apróságoktól.

A Télapó-ünnepségek megszervezése is fejtörést okozott idén. A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában a Télapó ezúttal az ablakokon keresztül nyújtotta át az ajándékokat. Az emeletre igazán kalandos módon, leeresztett kosár segítségével jutottak el a várva várt csomagok.

A legtöbb iskola az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektet az épület és a közvetlen környezet dekorációjára. Ezt a törekvést erősíti a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is, mely méltóan az ott folyó nívós művészeti oktatáshoz gyönyörű díszbe öltöztette falait. Az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Csólyospálosi Tagintézményében pedig igazi mesterművek születtek az adventi koszorúk elkészítése során.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola is büszke lehet az intézmény dekorációjára, melyet az első adventi gyertya meggyújtásának megörökített pillanata is tanúsít.

Ebben az embert próbáló időszakban az intézmények üzenete egyértelmű: „Nehéz időkben is hinni kell, s várni a szépet, a csodát…”, mert az ünnep méltóságát, örömét, szépségét nem koptathatja el semmilyen külső hatás, egy közösség összetartó erejét pedig nem törheti ketté még egy vírus sem.