Az általános iskolák 7. évfolyamain folytatódik az a nagyszabású újraélesztési iskolai programsorozat, melynek első megvalósítási fázisában a tanulókkal foglalkozó pedagógusokat képezték ki az Országos Mentőszolgálat szakemberei. Most a diákokon a sor. A következő hónapokban tanáraik segítségével sajátíthatják el az újraélesztés szakszerű lépéseit.

A Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó országos közösségi újraélesztési oktatóprogramnak köszönhetően a közelmúltban az OMSZ szakemberei továbbképzést tartottak az általános iskolák által delegált pedagógusok részére.

Az intézményenként egy-egy pedagógus által elvégzett 8 órás tréninget követően a tanulók oktatásának időszakához érkeztünk. Ebben a periódusban a már kiképzett tanárok adhatják tovább tudásukat saját diákjaiknak.

A célcsoport jelen esetben az általános iskolák valamennyi 7. évfolyamos tanulója.

Az iskolai helyszíneken megtartott újraélesztés-oktatás kisebb csoportokban zajlik, és minimum két tanórás foglalkozást jelent.

A megvalósításhoz oktatócsomag is jár. Az intézmények meghatározott ütemterv szerint vehetik igénybe a tankerület rendelkezésére álló és a foglalkozásokhoz szükséges ambu babákat, illetve defibrillátorokat.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola egyike volt azon intézményeknek, ahol már januárban kipróbálhatták az eszközöket.

A 7. osztályosokat érintő nagyszabású egészségügyi program megvalósítása áprilisban zárul, és akkor a Szegedi Tankerületi Központ valamennyi általános iskolájában elmondhatják, hogy nálunk nem állhat meg az Élet!

 Fotó: Újraélesztési ismeretek oktatása a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában