A rendszerváltás utáni, nagyvárosközpontú fejlesztési politika elnéptelenedésre ítélte a falvakat, a mostani célzott fejlesztésekkel azonban esélyt kapnak a megmaradásra, mondta el a térség országgyűlési képviselője a mintegy 500 millió forintból felújított pitvarosi iskola tanévnyitóján.

Lázár János: jövője annak a közösségnek van, ahol van iskola

A rendszerváltás utáni, nagyvárosközpontú fejlesztési politika elnéptelenedésre ítélte a falvakat, a mostani célzott fejlesztésekkel azonban esélyt kapnak a megmaradásra, mondta el a térség országgyűlési képviselője a mintegy 500 millió forintból felújított pitvarosi iskola tanévnyitóján.

Lázár János gratulált a pitvarosiaknak, hogy hosszú évtizedek után sikerült megújítaniuk az iskolát, ami, mint mondta egy új időszak kezdetét jelenti a falu történetében. Tizenegynéhány évvel ezelőtt itt még pesszimisták voltak a lakosok azzal kapcsolatban, hogy 30-40 év múlva lesz-e még Pitvaros, mutatott rá, az iskola megújítása, a gyerekek, a visszatelepülők, a falu fejlődése azonban mostanra garancia erre.

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”

Széchenyi Istvánt idézve a képviselő hangsúlyozta, mára egyértelművé vált, hogy ma már nem az ásványkincse tehet gyarapodóvá,jövőállóvá egy országot, hanem a lakóinak versenyképes tudása.

Mint kiemelte, a liberális oktatáspolitika elsősorban az elitoktatásban hitt, abban, hogy a tehetségeket ki kell válogatni, el kell különíteni elitképzőkben, remélve, hogy az elitoktatás nyertesei a teljesítményükkel majd törleszteni fognak az országnak.

Sok jelentős eredményt köszönhetünk ennek az időszaknak, tette hozzá, ahhoz azonban ez a gyakorlat nem bizonyult elég hatékonynak, hogy a magyarokban lévő minden tudást, tehetséget kiaknázza. Túl sok fel nem fedezett vidéki tehetség kimaradt, akik szegényebb körülmények közé születtek.

A Klebelsberg-féle oktatáspolitika, amely az elmúlt évtizedben újra teret nyert, viszont abban hisz, hogy a „kiművelt emberfők sokaságát” nem a felsőoktatásra, a főváros, nagyvárosok oktatására kell szűkíteni, hanem ki kell terjeszteni az alapfokú oktatásra, a vidéki Magyarország kisvárosaira, falvaira is.

– Az elit versenyképes tudása nem elég ahhoz, hogy Magyarország gyarapodó, sikeres ország maradjon. Ahhoz arra van szükség, hogy az ország minden polgára, – az is, aki nem akar továbbmenni a felsőoktatásba -, versenyképes, modern és használható tudással rendelkezzen. Olyannal, amely a tisztességes megélhetés alapját jelenti számára. – hívta fel a figyelmet beszédében Lázár János.

Kiemelte: jövője annak a településnek, közösségnek van, ahol van iskola, ahová a fiatalok visszatérnek és megmaradnak.

A képviselő egyúttal rámutatott arra is, hogy a rendszerváltás utáni, nagyvárosközpontú fejlesztési politika által elnéptelenedésre ítélt falvak ma most célzott fejlesztések révén új esélyt kapnak arra, hogy megmaradjanak, gyarapodjanak.

Minden gyermek tehetséges valamiben

Az ünnepélyes tanévnyitón részt vett a Klebelsberg Központ elnöke is, aki hangsúlyozta, bárhová születik egy-egy magyar diák, ugyanaz jár neki, ugyanaz a 21. századi infrastruktúra, eszköz, tanítási módszer. Mint rámutatott, a kormány az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az iskolák felújítására, ennek köszönhetően mintegy 900 intézményben lettek jobbak a körülmények a tanulók számára.

– Az elitiskolákban én magam sem hiszek, abban viszont igen, hogy minden gyermek tehetséges valamiben, a mi feladatunk az, a szülőkkel közösen, hogy ezt a tehetséget megtaláljuk, és ennek vonalán elindítsuk a gyerekeket az életben. – emelte ki beszédében Hajnal Gabriella.

A pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát a vásárhelyi tankerület mintegy 500 millió forintból újíttatta fel, többek között új oktatást szolgáló helyiségeket, napelemes rendszert kapott az intézmény, és a beruházás részeként tanári és tanulói asztalokat, informatikai eszközöket, valamint természettudományos szemléltető, kísérleti és mérőeszközöket is vásároltak.

forrás makohirado.hu